Kultura     | 22.02.2020. 10:35 |

Kineziolozi Šilić i Leko predstavili knjigu 'Tehnike sportskog plivanja'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. veljače (FENA) - Analiza plivačkih tehnika najvažnija je konstanta knjige "Tehnike sportskog plivanja" koju su nedavno u Mostaru predstavili autori Ninoslav Šilić i Goran Leko, a pored studenata Kineziologije, kojima je prvenstveno namijenjena, knjigu mogu koristiti plivači i njihovi treneri kao inicijatori promjena u strukturi plivačkih tehnika s ciljem postizanja što boljih rezultata.

 Prvi dio knjige posvećen je mehaničkim principima plivanja, odnosno načinu na koji se ostvaruje propulzivna sila u plivanju i vrstama otpora koje djeluju na tijelo koje se kreće u vodi, a ostali dijelovi posvećeni su detaljnom opisu specifičnih aspekata sve četiri plivačke tehnike s pripadajućim startovima, okretima te ulascima u cilj.

 Dodatno, u svim dijelovima knjige nalaze se pregledi istraživanja velikoga broja istraživača o najvažnijim aspektima pojedinih plivačkih tehnika koji u detalje analiziraju zamršene koordinacijske strukture te objašnjavaju razloge visokokvalitetne izvedbe vrhunskih plivača.

 Jedan od autora Ninoslav Šilić, docent na Studiju Kineziologije Sveučilišta u Mostaru, za Fenu je kazao kako knjiga obrađuje, odnosno analizira plivačke tehnike i da se struktura plivačkih tehnika provlači kroz sve njezine dijelove. Ističe kako je svaka od službenih plivačkih sportskih tehnika - delfin, leđno, prsno i kraul, definirana točno određenom strukturom kretanja.

 Knjigu je Šilić priredio zajedno s Goranom Lekom, redovitim profesorom na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Namijenjena je prije svega studentima Kineziologije koji slušaju predmete Plivanje 1 i Plivanje 2., a također, mogu je koristiti plivači i njihovi treneri koji su inicijatori promjena u strukturi plivačkih tehnika kako bi postigli što bolje rezultate.

 - Promjene u strukturi vrhunskih plivača, pobjednika na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama proučavaju i istražuju znanstvenici koji preko svojih publikacija to znanje prenose široj populaciji plivača i trenera koji na temelju toga poboljšavaju svoje rezultate - pojašnjava Šilić.

 Ističe pritom kako je literatura vezana za analizu plivačkih tehnika deficitarna na našim prostorima te podsjeća kako je zadnja knjiga koja obrađuje ovu temu je knjiga prof.dr.sc. Gorana Leke "Slobodni način plivanja" iz 2008. godine u kojoj je obrađena kraul tehnika.

- Ukazala se potreba da se i ostale tehnike obrade na sličan način jer studenti Kineziologije te ostale tehnike uče iz knjige Borisa Volčanšeka iz 1996. godine. Međutim, promjenom strukture u nekoj plivačkoj tehnici današnje spoznaje već sutra postaju zastarjele. Stoga, ova knjiga predstavlja sveobuhvatnu literaturu za učenje analize plivačkih te obuhvaća veći dio gradiva iz kolegija vezanih za plivanje. Knjiga će se koristiti kao literatura kako na Studiju kineziologije u Mostaru tako i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu - kazao je Šilić.

 On također ističe da plivanje ima važan utjecaj na psihičko stanje i zdravlje čovjeka, posebice djecu.

 - Plivanje se smatra jednim od najkompleksnijih oblika vježbanja, ono osnažuje mišiće cijelog tijela, jača kardiovaskularni sustav, poboljšava fleksibilnost tijela te pozitivno utječe na lokomotorni sustav. Koristi se u rekreaciji, rehabilitaciji, prevenciji ozljeda... Osim toga, plivanje djeluje opuštajuće na živčani sustav, poboljšava pokretljivost zglobova i pozitivno utječe na vezivno tkivo - kaže Šilić.

 Napominje kako rano uključivanje djece u plivački program brojni psiholozi i kineziolozi smatraju opće korisnim za zdravlje i psihofizički razvoj, zdrav kinetički razvoj te brzi napredak, a pritom se dječje motoričko iskustvo obogaćuje.

 - Budući da dijete pliva u različitim položajima, plivanje pomaže oblikovati tijelo te uskladiti razvoj neuromuskularnog sustava. Korištenje aktivnosti vezanih uz vodu poboljšava tjelesnu aktivnost i razvija snagu, koordinaciju, opseg pokreta, percepciju pokreta te mišićnu i kardiovaskularnu izdržljivost. Prednosti plivanja i aqua terapije su i poboljšanje raspoloženja, samopouzdanja i slike o sebi te smanjenje anksioznosti - naglašava Šilić.

 Po njegovim riječima kroz boravak u vodi kao novoj sredini kod djece se razvijaju neustrašivost, ustrajnost te se utječe na jačanje volje. Bavljenjem plivanjem kao natjecateljskom disciplinom razvija se borbenost, hrabrost, disciplina u ispunjavanju postavljenih zadataka, povećanje psihičke stabilnosti.

 Šilić radi i kao trener u Akademskom plivačkom klubu Zrinjski gdje, kako kaže, djeca u plivačkoj školi svladavaju osnovne motoričke strukture kretanja u vodi i tako jednostavnije i brže mogu naučiti pravilno plivati, a u konačnici i svladati osnovne plivačke tehnike.

 - U našem klubu nisu samo djeca iz Mostara nego i iz cijele Hercegovine koju roditelji svako večer dovode i strpljivo čekaju dok treniraju. Svjesni dobrobiti plivanja roditelji predstavljaju veliku podršku svome djetetu te ga time usmjeravaju da se pravilno razvija kroz sport te izraste u zdravu i zrelu osobu sa pozitivnim stavom koji će mu pomoći u daljnjem životu – ustvrdio je Šilić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!