Regija     | 18.02.2020. 13:17 |

Milanović: Bit ću konstruktivni faktor

FENA Agencije

ZAGREB, 18. veljače (FENA) - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u svom inauguralnom govoru u utorak da su izbori metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi te da kao predsjednik kani biti konstruktivni faktor.

Obrativši se građankama i građanima te gostima inauguracije, Milanović je istaknuo da istinu i želju birača treba držati razdvojenima te da izbori nisu metoda za pronalaženje istine, već za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi.

"Čini mi se da postoji samo jedan pravi put - puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste", poručio je Milanović.

Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji, tvrdi, moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. 

"Zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji su sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike Hrvatske za stabilnost državne vlasti", istaknuo je Milanović, prenosi Hina.

Poručio je da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Hrvatske, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava.

U vanjskoj politici fokusirat će se također, kaže, na one točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet.

"Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja", dodao je.

Zamolio je unaprijed "zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize".

"Nikad nisu niti bile. Uložit ću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima", poručio je novi predsjednik Republike Hrvatske.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Milanović: Nisam u stranci niti ću biti, okupljam koaliciju za treću republiku

Plenković: Konačno su pale maske; je li to upliv u demokratske procese u RH

Hrvatska: Milanović predložio Plenkoviću da Markića imenuju za v.d. ravnatelj SOA-e

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo