Ekonomija     | 18.02.2020. 11:44 |

Aerodrom Tuzla bilježi blagi pad broja putnika zbog reduciranja nekih linija

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Na Međunarodnom aerodromu Tuzla  u januaru ove godine evidentirano  je 35.188 putnika, što je pad za 3,2 posto.

Kako je Feni kazala rukovodilac Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu tuzlanskog aerodroma Edina Šišić "u odnosu na isti period prošle godine osjetan je mali pad broja putnika i vezan je za reduciranje određenih linija tokom zimskog letenja, te nama nikakvih naznaka da je vezan za svjetsku, globalnu pojavu koronavirusa".

- Što se tiče aerodroma Tuzla, on je u uskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja Tuzlanskog kantona, član je njihovog kriznog stožera i usko sarađuje sa Graničnom policijom BiH. Poduzete se mjere samozaštite uposlenika i za sada nismo imali pojave putnika sa simptomima koronavirusa - kazala je Šišić.

Pojasnila je da "Granična policija djeluje na osnovu instrukcija njihovih nadležnih, te da oni vrše prvo skeniranje putnika".

- U slučaju sumnjivih putnika dalje se reagira na principu aktiviranja medicinskih radnika, hitne službe na aerodromu Tuzla - kazala je Šišić.

Napomenula je da se putnicima ne mjeri temperatura, već da se vrši skrining putnika vizuelno.

- Obaveza ja aviokompanije da prijavi ukoliko je neko od putnika pokazao znake bolesti i da odmah po slijetanju prijavi graničarima - istakla je Šišić.

Kroz Međunarodni aerodom Sarajevo u januaru ove godine je prošlo 58.397 putnika, što je povećanje od devet posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Ovaj podatak ukazuje da će se rast prometa, koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi proteklih nekoliko godina, najvjerojatnije nastaviti i u 2020. godini - kazala je nedavno Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama, te su poduzeli sve predviđene mjere kako kako bi smanjili izloženost i mogućnost prijenosa oboljenja koronavirusa. Svi zaposlenici koji su u izravnom kontaktu sa putnicima obvezni su nositi maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu, potvrđeno je Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana