Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 10:40 |

Predstavljeni edukativni programi u centru Elettra Sincrotrone Trieste

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Edukativni programi za zapadni Balkan na međunarodnom multidisciplinarnom istraživačkom centru Elletra Sincrotrone Trieste u Italiji, predstavljen je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. 

Edukativni programi obuhvataju oblasti radijacijske obuke, stažiranja, doktorskih i postdoktorskih stipendija iz oblasti sinhrotrone radijacije i primjene. Događaj ima za cilj podsticanje naučne saradnje između zemalja zapadnog Balkana kroz obuku istraživača na doktorskom i postdoktorskom nivou. 

Prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu Maida Čohodar - Husić objašnjava da italijanski centar nudi veliki broj laboratorija s najsavremnijom opremom iz oblasti fizike s fokusom na radijacijsku tehniku, nauke o materijalu, određenim oblastima inžinjerstva i dijelovima "live science" nauka o životu.

- Ovo je izuzetna prilika za istraživače u BiH da rade s vrhunskom opremom. Ako već mi ne možemo ponuditi kvalitetnu opremu, možemo ponuditi partnerstva kroz koja će naši istraživači imati priliku da rade u vrhunskim laboratorijama - kazala je Feni Čohodar - Husić. 

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu predstavljene su mogućnosti Elettra Sincrotrone Trieste centra i slobodno-elektronskog lasera "Fermi@Elettra u Trstu, kao i drugih laboratorija za podršku koje se nalaze u ovom centru.  

Događaj je organizirala Elettra Sincotrone Trieste u saradnji s Ambasadom Italije u BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH i Univerzitetom u Sarajevu. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta