Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 10:05 |

Nacrt strategije za mlade Brčko distrikta BiH najkasnije do svibnja

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. veljače (FENA) - Nacrt strategije za mlade Brčko distrikta BiH (2021.-2025.) očekuje se najkasnije do svibnja ove godine, istaknuli su predstavnici radne skupine za izradu nacrta nakon sastanka na kojem je razgovarano o daljnim aktivnostima na izradi navedenog dokumenta.

 Na drugom po redu sastanku dogovoreno je da svi članovi radne skupine u okviru područja za koje su imenovani, dostave partnerima na izradi strategije (Institutu za razvoj mladih KULT) popunjenu Matricu 1. (popunjava se obuhvaćajući sve sektore rada s mladima unutar institucije) nakon čega će biti sazvan novi sastanak.

 "Nacrt strategije za mlade Brčko distrikta BiH (2021. - 2025.) očekuje se najkasnije do svibnja ove godine, nakon čega će biti upućen Vladi Brčko distrikta BiH, a potom i Skupštini, na razmatranje i usvajanje", priopćilo je Vijeće mladih Brčko distrikta BiH.

 Inače, Zakon o mladima Brčko distrikta BiH, usvojen 2017. godine, predviđa izradu dokumenta s programskim pristupom djelovanja prema mladima. Strategiju za mlade izrađuje Odjel za stručne i administrativne poslove u suradnji s  Vijećem mladih Brčko distrikta BiH.

 Strategija će, uz ostalo, posebnu pozornost posvetiti zapošljavanju mladih, zdravlju, obrazovanju, kulturi, sportu, te njihovom sudjelovanje u odlučivanju.

 Prvi korak u izradi strateškog dokumenta uspješno je završen, a odnosi se na  istraživanje o problemima i potrebama mladih na području Brčko distrikta.

 Prilikom uzorkovanja poštovani su kriteriji određenih demografskih karakteristika značajnih za poređenje rezultata, tako da se uzorak sastoji od približno jednakog broja žena i muškaraca te adekvatnog broja mladih koji žive u gradskim i izvangradskim sredinama Brčko distrikta BiH.

 Istraživanje je provedeno na uzorku od 386 mladih osoba ( od 15 do 30 godina) a rezultati će u narednom mjesecu biti i javno predočeni, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana