Svijet     | 17.02.2020. 19:11 |

Lavrov osjetio 'konstruktivniji' američki pristup nakon razgovora s Pompeom

FENA Internet

MOSKVA, 17. februara (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da je nakon susreta s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom prošle sedmice osjetio konstruktivniji pristup Washingtona kada je riječ o strateškom rusko-američkom dijalogu.

Dvojica diplomata sastali su se na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u petak, u susretu čije detalje nije objavila nijedna od strana.

- Osjećam određene sitne poteze ka konstruktivnijem pristupu od naših američkih partnera - navodi Lavrov u izjavi postavljenoj na website njegovog ministarstva u ponedjeljak.

Lavrov je saopćio da je s američkim kolegom razgovarao o temama vezanim za strateški dijalog između Rusije i Sjedinjenih Država o kontroli naoružanja.  

Posljednji preostali veliki sporazum o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona, Novi START, ističe naredne godine. Rusija je saopćila kako je spremna da produži njegovo važenje, ali su ga amrički zvaničnici nazvali punim mana i zastarjelim.

Taj sporazum posljednji je veliki dogovor o kontroli naoružanja između dvije najveće svjetske nuklearne sile, i limitira broj strateških bojevih nuklernih glava koje mogu razmjestiti, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije