Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 17:53 |

TK - Potreba postojanja vjerodostojnosti podataka o kvaliteti zraka

FENA Hana Imamović

TUZLA, 17. februara (FENA) - Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona upozorili su danas na potrebu postojanja vjerodostojnosti podataka o kvaliteti zraka te su najavili i program podrške za smanjenje aerozagađenja u narednom periodu.

Resorni ministar Elvir Rožnjaković je napomenuo da postoje velika odstupanja između podataka o kvaliteti zraka koje bilježe u ovom ministarstvu i onih sa web platforme Air Care. Ističe da se podaci dobijeni putem jeftinih uređaja čija je tačnost ovisna o temperaturi i vlažnosti zraka ne mogu smatrati ispravnima.

Dodaje da ministarstvo posjeduje pet fiksnih i jednu mobilnu stanicu za praćenje kvaliteta zraka, a ta mobilna stanica u funkciji je od 2003. godine i redovno se servisira.

- U periodu od 4. do 11. februara uradili smo praćenje kvalitete zraka putem naše mobilne stanice koju smo premjestili iz Doboj Istoka na ovo ovdje mjesto i primjetna su velika odstupanja tih naših podataka u odnosu na podatke web aplikacija - istaknuo je.

Predstavljeni rezultati mjerenja kvaliteta zraka na području Ši Sela putem mobilne stanice pokazali su velika odstupanja u vrijednosti zagađenih materija. Iznose od 30 do 360 posto, a dozvoljena odstupanja su 10 posto, istaknuo je stručni savjetnik za kvalitet zraka Edin Dervišević.

- Iz tih rezultata vidljivo je da su velika odstupanja u rezultatima mjerenja, te da su podaci Air Care za posmatrani period uvijek znatno veći te je tako za 5. februar prosječna dnevna vrijednost Air Carea bila gotovo tri puta veća - pojasnio je.

S obzirom na to da individualna ložišta uzrokuju najveće zagađenje, subvencija finansiranja je jedna od mjera koje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona planira provesti u narednom periodu.

Do sada su aktivno radili na smanjenju aerozagađenja putem Akcionog plana Vlade TK. U prošloj godini 43 objekta su učinili energetski efikasnijim. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ove godine će uložiti značajan iznos za poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta zraka.

Ministar Rožnjaković napominje da je u 2019. godini izdvojeno 7,8 miliona KM za poboljšanje kvaliteta okoliša, a ove godine na raspolaganju će biti 11,1 milion KM i većina tih sredstava bi trebala biti usmjerena upravo na poboljšanje kvaliteta zraka na području Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona putem resornog ministarstva već je donijela Odluku kojom će grad Živinice u ovoj godini podržati s milion KM kako bi se riješio problem aerozagađenja i to putem toplifikacije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Sanacija posljedica prošlogodišnjih poplava u Teočaku

Halilagić čestitao Uskrs

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu