Regija     | 17.02.2020. 17:24 |

Slovenski intelektualci s ljevice Janšu drže opasnim za razvoj demokracije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. veljače (FENA) - Sedamdeset i petoro slovenskih intelektualaca u ponedjeljak je javnim pismom izrazilo zabrinutost mogućnošću da na čelo slovenske vlade opet dođe oporbeni čelnik Janez Janša, kojega smatraju opasnim za "osjetljivu slovensku demokraciju" te populistom i ekstremnim nacionalistom.

Janšina vlada je za Sloveniju neprihvatljiva jer bi čelnik sadašnje oporbe "autoritarnošću, podređivanjem društvenih sustava, orbanizacijom i nacionalističkim populizmom" predstavljao "veliku opasnost za demokratsku kulturu i političke procese", te odveo Sloveniju i njenu "osjetljivu" demokraciju u krug "onih članica EU-a koje su danas na crnoj listi kršiteljica temeljnih načela zaštite načela demokracije, pravne države, nezavisnosti medija i ljudskih prava", navode među ostalim intelektualci u svom manifestu.

Kako navode, uvjereni su da Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), koja je "radikalna, netolerantna i isključujuća, te promovira govor mržnje", Sloveniji ne može donijeti političku i društvenu stabilnost, prenosi Hina.

Janaša i njegova stranka se zalažu, navode intelektualci u svom pismu javnosti, za "bezglavu privatizaciju" javnih poduzeća, školstva i zdravstva, u svojim medijima promiče neznanstvena osporavanja uzroka klimatskih promjena i teorije urote, širi "ksenofobiju i laži" i difamira političke protivnike lažima.

U svom apelu javnosti intelektualci uglavnom lijevo-liberalnog usmjerenja, većinom i ranije društveno i politički angažirani, navode da su im neprihvatljiva i Janšina svjetonazorska stajališta i pogledi na nedavnu prošlost koju njegova stranka relativizira i revidira, te to što za svoju stranku Janša, kako tvrde, zadnjih godina financira nejasnim sredstvima iz Mađarske.

Janšina stranka i vlada koju bi ona formirala, kako navode, potpuno im je neprihvatljiva jer Janša svoju stranku i propagandne medije "financira iz stranih izvora najtješnje povezanih s autoritarnom vladom susjedne države, čime ozbiljno ugrožava našu suverenost i financijsku neovisnost", a podredila bi i medije te nezavisno sudstvo.

U apelu javnosti pod kojim je prvopotpisani sociolog Rudi Rizman te na kojemu je najviše sveučilišnih profesora i nastavnika, ali i dosta ministara i ministrica iz prijašnjih vlada lijevog centra, navodi se da bi zato eventualno oblikovanje nove prijelazne vlade Janšine stranke s trima strankama sredine bilo štetno za Sloveniju, te njezin ekonomski, društveni i politički razvitak.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo