Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 16:01 |

Cvijanović: Zainteresovani smo za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.februara (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Bosna i Hercegovina u kojoj je moguće istovremeno ostvariti interes svakog naroda, entiteta, ali i BiH, nije sporna.

 -Mi smo zainteresovani za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta RS. To je okvir naše politike - kazala je Cvijanović. 


I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su, ustvrdila je, okolnosti političke krize.

 
- Sporna su otimanja nadležnosti koja se dešavaju pod plaštom navodnog pravljenja funkcionalnije države, a u suštini, ona je zbog takvih intervencija u sve gorem stanju i sve bolesnija – navela je Cvijanović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a o odlukama Ustvanog suda BiH. 


Današnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a sazvana je, rekla je, s namjerom da RS kaže kako gleda na sve to, a u svjetlu najnovije odluke Ustavnog suda BiH i činjenice „da se u posljednje dvije i po decenije kontinuirano nastoji urušiti RS, njen identitet, institucionalni kapacitet, kao i pripadajući nivo nadležnosti, koji je zagarantovan Dejtonskim sporazumom i svim njegovim aneksima, a posebno Aneksom četiri koji predstavlja Ustav BiH”.

Navela je da prostor za popravljanje aktulene atmosfere postoji. 


-Ali nije teško pretpostaviti da će bošnjački političari ostati nespremni da tu šansu iskoriste sve dok znaju da se mogu oslanjati na strance - bilo da je riječ o OHR-u, koji se već odavno doživljava kao „pravni odjel SDA“ ili stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji predstavljaju mašinu za preglasavanje u korist političkih ambicija SDA i pravljenja unitarne BiH, protiv koje su dva od tri konstitutivna naroda - tvrdi ona.

 
Ustvrdila je i da se „za Bosnu i Hercegovinu može reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi”.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS. 


Na konsultativnom sastnaku stranke iz RS su usaglasili osam mogućih zaključaka, kojim, između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustvanom sudu BiH njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

 
U predloženim zaključcima parlament RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu a Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - navodi se u jednom od predloženim zaključaka lidera stranaka sa srpskim predznakom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo