Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 15:16 |

U HNŽ-u počinje provedba programa ranog otkrivanja raka dojke

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. veljače (FENA) - Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i liječnici specijalisti različitih specijalnosti potpisali su u ponedjeljak u Mostaru Smjernice za upućivanje na dijagnostičke pretrage nakon obavljenog probira na rak dojke.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica istaknuo je kako je potpisivanje Smjernica posljednji korak u kvalitetnom i cjelovitom provođenju Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. godine.

- Hercegovačko-neretvanska županija jedina je županija u Federaciji BiH koja će kontinuirano provoditi program ranog otkrivanja raka dojke. Na prijedlog našeg ministarstva, Vlada HNŽ-a usvojila je i program prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti i osigurala sredstva za njegovu implementaciju - kazao je Opsenica.

Istaknuo je kako je aktivnosti Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo prepoznala i županijska skupština.

- Skupština HNŽ-a svojim je zaključkom zadužila Vladu HNŽ-a da osigura kontinuirano financiranje ovih programa i na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi svake naredne godine osigura financijska sredstva za još jedan preventivni program - naveo je ministar Opsenica.

Direktor ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako je skrb za osiguranike i njihovo zadovoljstvo na prvom mjestu svih aktivnosti Zavoda.

- Osim redovitih aktivnosti, ZZO svojim punim kapacitetima zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo sudjeluje i u preventivnim programima koje je pokrenulo i u kojima aktivno sudjeluje Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi ove županije. Svi preventivni programi hvale su vrijedni jer preventivnim djelovanjem vrlo često pacijenti bolest otkrivaju u ranom stadiju, što uvelike olakšava proces liječenja i znatno povećava šanse za izlječenje - istaknuo je Bošnjak.

Dodao je kako su izrada postupnika i smjernica za liječenje pojedinih bolesti vrlo važni dokumenti jer se pomoću njih, kako kaže, olakšava rad liječnika primarne zdravstvene zaštite, a usluge koju dobivaju pacijenti podižu se na višu razinu.

- Zahvaljujući dosegnutom stupnju razvoja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS), smjernice koje su danas potpisane bit će stalno dostupne putem ovog sustava svim obiteljskim, odnosno izabranim liječnicima - kazao je Bošnjak.

Smjernice su izrađene temeljem Sporazuma o suradnji za izradu postupnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potpisanog između Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, ZZO-a HNŽ-a, županijske Liječničke komore i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a izradili su ih prim. prof. dr. sc. Zdrinko Brekalo, dr. med; prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović, dr.med.; dr. med. spec. radiologije Mirsad Džajić, dr. med. spec. obiteljske medicine Edin Kapetonović i prof.dr.sc. Edita Černy Obrdalj, dr. med., ujedno članovi radne skupine imenovane od strane ZZO-a HNŽ-a.

Nadzor nad izradom i verifikacijom smjernica dalo je Povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana