Regija     | 17.02.2020. 15:03 |

Slovenci većinom za prijevremene izbore - anketa

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 17. veljače (FENA) - Slovensku vladu koja do izbora nove obavlja tekuće poslove sve više birača ocjenjuje neuspješnom, a većina ih smatra da se kriza nastala njenom ostavkom treba riješiti novim izborima, pokazala je nova anketa koju u ponedjeljak objavljuju slovenski mediji.

 Djelovanje koalicijske vlade premijera Marjana Šareca kao neuspješno ocijenilo je 57,5 posto od 700 ispitanika, u anketi koju je za ljubljanski list "Dnevnik" i mariborski list "Večer" prošlog tjedna provela agencija Ninamedia, što je znatno više nego u zadnjem ispitivanju, provedenom nakon što je krajem siječnja Šarec dao ostavku.

 Da je vlada djelovala uspješno smatra 39 posto sudionika ankete, dok ostali nisu dali odgovor.

 Na pitanje o tome bi li u nacionalnom interesu bilo da se politćčka kriza riješi raspisivanjem novih izbora, kako je predložio Šarec, ili stvaranjem nove većine u sadašnjem parlamentarnom sazivu, koja bi omogućila formiranje nove vlade bez izbora, 57,9 posto anketiranih izjasnilo se za nove prijevremene izbore, a 33,2 posto za preslagivanje u parlamentu i novu vladu bez izbora.

 Prema projekciji iz ankete s obzirom na preferencije birača, na eventualnim prijevremenim izborima relativnu većinu u parlamentu dobila bi Slovenska demokratska stranka (SDS) oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše, a drugi najveći broj mandata pripao bi stranci sadašnjeg premijera u ostavci, dok bi novu vladu na osnovi takvih rezultata opet kao i na zadnjim izborima bilo teško sastaviti, pokazuje anketa.

 Janšina SDS dobila bi na eventualnim izborima 28 mandata, a Lista Marjana Šareca (LMŠ), koju vodi sadašnji premijer, 25 mandata. Treća po osvojenim mandatima bili bi Socijalni demokrati (SD) s 12 mandata, a slijede Ljevica s 8 mandata i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7 mandata.

 Izborni prag od 4 posto prešle bi još dvije stranke - Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS), i svaka od njih dobila bi po četiri svoja zastupnika u novom parlamentu.

 Slovenski parlament broji 90 zastupnika, od kojih dvoje biraju samo pripadnici talijanske i mađarske manjine, dok ostale kandidiraju stranke na svojim listama. Ovoga tjedna nastavljaju se pregovori četiriju stranaka o mogućem formiranju nove većine i nove vlade, ali je opcija novih izbora također otvorena.

 Bivši premijer i oporbeni čelnik Janez Janša, koji pregovore o političkom preslagivanju vodi sa Strankom modernog centra (SMC), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) te demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI), izjavio je u subotu na okupljanju svoje stranke da je njegova stranka otvorena za suradnju sa svima, pa i za povezivanje sa strankama centra, o čemu se vode razgovori, ali nije otkrivao njihove detalje.

 Tehnički premijer Marjan Šarec kazao je u nedjelju u razgovoru za Slovensku televiziju da njegova stranka ostaje jedinstvena u stajalištu da bi o budućoj političkoj konfiguraciji svoje trebali reći birači na novim izborima te da bi bio opet spreman koalirati sa strankama ljevice i centra, ali ne s Janšom, čiju je stranku optužio da se financira iz inozemstva, odnosno iz Mađarske, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo