Regija     | 17.02.2020. 15:46 |

Kurti najavio uvođenje obaveznog vojnog roka

FENA Nina Maslo

PRIŠTINA, 17. februara (FENA) - Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas uvođenje obaveznog vojnog roka i ulaganja u odbranu, jer, kako je ocijenio, postoje oni koji žele nanijeti štetu Kosovu.

Kurti je u prvom obraćanju pripadnicima Bezbjednosne snage Kosova (BSK) od kada je preuzeo funkciju premijera, povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova naveo da je ulaganje u odbranu "realnost u kojoj živimo".

"Naša je dužnost da ojačamo državu. Moramo se suočiti sa vremenom kakvo jeste, to kažem znajući da je mir u regionu krhak. Niko ni poslije 20 godina nije priznao zločin i genocid", naveo je Kurti.

Ocijenio je da predstavnici Kosova moraju biti jedinstveni u vođenju vanjske politike.

"Unutrašnje razlike moraju ostati unutar Kosova. Moramo ojačati zemlju i iznutra i izvana, tako da su potrebna ulaganja u vojsku. Kako jačamo vojsku, tako ćemo ojačati i ekonomiju. Bogatstvo ne bi trebalo da obogati političare, nego narod", rekao je premijer Kosova i dodao da nezavisnost i sloboda nemaju značenja bez pravde.

Kurti je dodao da je integracija Kosova u EU "dug i naporan put".

"To je put koji nas ojačava. Pomozimo jedni drugima i za pomirenje i za ujedinjenje", rekao je kosovski premijer.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da su oružane snage Kosova proizvod borbe za slobodu, prenosi RTCG.

"Žrtvovali ste se u trenutku kada ste odlučili da obučete ovu uniformu. Nema veće žrtve od borbe za svoju državu. Budite ponosni na sebe. Radit ćemo bez prestanka da Kosovo postane sigurna, ekonomski razvijena zemlja", rekla je Osmani.

Dodala je da članstvo u NATO ostaje cilj kosovskih institucija.

Prije obraćanja starješinama i pripadnicima BSK, Osmani i Kurti su u prostoru između zgrada Vlade i Skupštine Kosova, uz zvuke himne, prisustvovali podizanju zastave Kosova.

Potom su u selu Prekaze u opštini Srbica položili cvijeće na grobove prvog komandanta OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice, a zatim i vijence na grob prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, i Adema Demaćija.

To je, inače, prvi put da je Kurti obišao grob Ibrahima Rugove i položio cvijeće.

Poslije toga je održana svečana sjednica parlamenta.

Povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti, predsjednik Kosova Hašim Tači će u 16 časova obići pripadnike BSK, dok će u 18 časova organizovati prijem za predstavnike institucija Kosova, diplomatski kor i druge zvanice.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo