Svijet     | 17.02.2020. 13:55 |

Američki državljani evakuirani s kruzera 'Diamond Princess' vraćaju se u SAD

FENA Internet

TOKIO, 17. februara (FENA) - Sjedinjene Američke Države (SAD) evakuirale su svoje državljane s kruzera "Diamond Princess", koji je usidren u Yokohami u Japanu od 4. februara, nakon što je jedan od putnika iz Hong Konga zaražen korona virusom.

Prema ranijim podacima japanskog ministarstva zdravstva, ukupan broj zaraženih korona virusom na kruzeru "Diamond Princess", na kojem se nalazi oko 3.700 ljudi, povećan je na 355 osoba.

Američka ambasada u Japanu u subotu je objavila da će više od 400 svojih građana koji se nalaze na kruzeru prebaciti nazad u domovinu. Zasad ih je evakuirano 328.

Pregledale su ih medicinske ekipe, koje su ustanovile da nema simptoma virusa i da mogu letjeti avionom.

Međutim, testovi 14 američkih državljana, koje su radili dva, tri dana prije evakuacije, su pozitivni, prenosi Anadolu Agency (AA).

U konsultaciji Ministarstva vanjskih poslova i zdravstva, odlučeno je da tih 14 osoba leti također u istom avionu, ali u posebnom dijelu. Navedeno je i da te osobe još uvijek nemaju simptome. Tokom leta, zdravstveni radnici će pratiti sve putnike.

Japan je posljednjih dana evakuirao još 65 osoba iz Wuhana, epicentra izbijanja epidemije. Do sada je iz ovog kineskog grada s pet aviona evakuirano 828 japanskih državljana.

Broj zaraženih korona virusom na Tajlandu povećan je na 35. Zdravstveni radnici navode da je hospitalizirano 20 osoba.

Mediji navode da je 61-godišnji muškarac na Tajvanu preminuo od posljedica korona virusa. Zdravstveni zvaničnici izjavili su da je osoba imala zdravstvenih problema, ali da nije nedavno putovala u inostranstvo.

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva, ukupan broj oboljelih na kruzeru "Diamond Princess", na kojem se nalazi oko 3.700 ljudi, povećan je na 355 osoba.

Kruzer se od 4. februara nalazi u karantinu u luci Yokohama nakon što je jedan od putnika iz Hong Konga zaražen virusom.

Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 1.666 osoba. Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopćila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

NHC navodi da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!