Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 14:02 |

Ministarstvo vanjskih poslova implementira aktivnosti iz Pregleda odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine započelo je s aktivnom implementacijom obaveza koje proističu iz dokumenta Pregled odbrane BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost Ministarstva, ali i obaveza koje dijeli s drugim institucijama.

U okviru Ministarstva formirane su radne grupe koje su zadužene za realizaciju ciljeva Programa reformi BiH 2019.-2020. godine. 

S Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom odbrane BiH već su provedene određene međunarodne i regionalne aktivnosti u vezi sa sveobuhvatnom kontrolom malog i lakog naoružanja (SALW) te predsjedavanjem Stalnom radnom grupom Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnog kontroli naoružanja (Aneks 1B, član IV, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH), navodi se u saopćenju iz MVP-a BiH. 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković podsjeća javnost da je Program reformi BiH prihvatio NATO. Taj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se BiH obavezala slanjem tog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu.

Politički komitet NATO-a je svojim zaključcima, 16. januara, prihvatio predloženi Program reformi BiH, o njemu se predstavnici NATO-a više neće izjašnjavati već će aktivno pratiti njegovu implementaciju, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova apeluje na sve nadležne institucije u BiH, kojima su dokumentom Program reformi povjerene obaveze i zaduženja za realizaciju zadanih ciljeva, da pristupe provođenju aktivnosti kako bi mogli blagovremeno informisati javnost i nadležne o dostignutim ostvarenjima na predstojećim sastancima zvaničnika BiH i NATO-a.

Ujedno MVPBiH obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja s redovnim aktivnostima iz svog djelokruga rada, te poziva institucije koje su delegirale članove u rad iste da blagovremeno notificiraju ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo