Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 13:45 |

Papandreou: BiH zaslužuje bolju bubućnost u EU i NATO

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercgeovine Sifet Podžić primio je danas u posjetu ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua, s kojim je razgovarao o saradnji dviju država u oblasti odbrane, te izazovi i perspektive na evroatlantskom putu BiH.

Podžić se zahvalio Papandreou na prijateljskim odnosima i podršci Republike Grčke koju pruža BiH na njenom evroatlantskom putu. Istakao je uspješnu saradnju dviju zemalja u oblasti odbrane koja traje od 2008. godine, a koja po Planu bilateralne odbrambene saradnje za 2020. godinu predviđa 17 aktivnosti, od kojih 11 u Republici Grčkoj i šest u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo što Republika Grčka ima rezidentnog vojnog atašea u BiH, kao i saradnjom dviju zemalja i u drugim oblastima. Izdvojio je podršku R Grčke po pitanju školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) u školama i akademijama u toj zemlji i učenje grčkog jezika pripadnika OSBiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci.

Podžić je upoznao Papandreoua o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane BiH u vezi s „Programom reformi BiH“, implementacijom dokumenta „Pregled odbrane“ iz 2016. godine, te Planom modernizacije OSBiH koji je usko vezan za budžet.

Papandreou se zahvalio na srdačnom prijemu i prijateljskim odnosima dviju zemalja. Izrazio je zadovoljstvo slanjem Programa reformi BiH u NATO istakavši da je to važan korak ka euroatlantskim integracijama, te naglasio da BiH zaslužuje bolju bubućnost u EU i NATO.

Na sastanku se razgovaralo i o učešću OSBiH u misijama podrške miru u svijetu u okviru EU, NATO i UN vođenim misijama te je obostrano iskazano opredjeljenje za unaprjeđenjem saradnje u oblasti odbrane, kao i o važnosti podrške i razmjeni iskustava na evroatlantskom putu BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Republike Grčke u BiH brigadir Michail Palaiologos, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podžić na radnoj večeri sa ministrima odbrane zemalja članica NATO-a

Ministar Podžić na sastanku ministara A-5 inicijative u Splitu

Podžić i Sattler razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'