Svijet     | 17.02.2020. 11:51 |

Zbog korona virusa kineski parlament razmatra odgodu martovske sjednice

FENA Internet

PEKING, 17. februara (FENA) - Vrhovni odbor kineskog parlamenta sastat će se 24. februara kako bi razmotrio da li treba odgoditi martovsku sjednicu parlamenta zbog izbijanja korona virusa, izvijestila je Xinhua u ponedjeljak.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela Kine, raspravljat će o prijedlogu za odgodu martovske sjednice. Prijedlog je uslijedio jer se smatra da je bitno fokusirati se na smanjenje epidemije korona virusa, navodi se u izvještaju. 

Pet osoba upoznatih s ovim pitanjem kazali su za Reuters ranije ovog mjeseca da Kina razmatra odgodu sjednice, koja treba početi 5. marta i u vrijeme kada se zvanični Peking suočava s epidemijom u kojoj je do sada smrtno stradalo 1.770 ljudi, a oko 71.000 je zaražena u Kini.

Odbor će također razmatrati predloženi zakon o zabrani trgovine divljim životinjama, te imenovanja i smjene zvaničnika u vladi, navodi u izvještaju Xinhua.

Kineski parlament, koji se sastoji od oko tri hiljade delegata, obično se sastaje na sjednici koja traje deset dana u Pekingu kako bi usvojili zakonodavne i ekonomske mjere za tu godinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Scholz će izraziti zabrinutost Pekingu zbog kineske podrške Rusiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana