Svijet     | 17.02.2020. 10:54 |

Ambasador Cheng: Australija bi trebala ukinuti zabranu ulaska iz Kine

FENA Internet

SYDNEY, 17. februara (FENA) - Australija bi trebala ukinuti zabranu ulaska stranih državljana iz Kine, izjavio je kineski ambasador u Australiji u ponedjeljak.

Od 1. februara, Australija je uvela mjere zabrane ulaska u zemlju direktno iz Kine za sve osobe osim vlastitih državljana i osoba sa stalnim boravkom, navodeći kao razlog potrebu za zaustavljanjem širenja korona virusa.

Broj slučajeva zaraze u Australiji je stalan i drži se na 15, rekao je kineski ambasador u Australiji, navodeći da bi restrikcije trebalo ublažiti kada se ponovo bude raspravljalo o ovom pitanju 22. februara, javio je Reuters. 

- Izrazili smo našu jaku želju i nadu da će australska vlada u ponovnoj raspravi zauzeti uravnotežen pristup i ukloniti stroge restrikcije. Trebali bi ih barem ublažiti jer nisu u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije  - rekao je Cheng Jingye.

Broj prijavljenih novih slučajeva korona virusa u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru epidemije, porastao je u ponedjeljak za više od 1.933, nakon što je dva dana stagnirao, a zabilježeno je 100 smrtnih slučajeva od nedjelje. 

Kineski zvaničnici saopćili su kako je ukupan broj oboljelih porastao na 70.548, a  umrlo je 1.770 osoba.

Skoro 90 posto novih slučajeva je u Wuhanu, gradu s 11 miliona ljudi. Smatra se da je virus nastao na tržnici na kojoj se ilegalno trgovalo divljim životinjama.

Virus, čija inkubacija traje do 14 dana, hiljade ljudi je prisilio na boravak u karanteni širom svijeta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom