Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 13:00 |

Tadić: BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 17. februara (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić kazala je u ponedjeljak na otvaranju dvodnevnog tužiteljskog koledža u Mostaru kako BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina, ali da je još uvijek ostao velik broj tih predmeta neriješen, naglašavajući kako je optuženo preko 800 osoba te da je izrečeno preko 3700 godina zatvora.

- To nije mali broj i tu je uložen veliki napor Tužiteljstva BiH, ali pred nama je ostao veliki posao. Ostalo je još oko 449 predmeta po poznatim izvršiocima, imamo preko 4000 osoba koje treba procesuirati ili završiti njihove predmete, kao i predmete  ekshumacija i predmete po nepoznatim osobama - istakla je Tadić u izjavi za novinare.

Dodala je kako Tužiteljstvo BiH ulaže maksimum kako bi građani stekli povjerenje u njegov rad.

- Tužiteljstvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u rad Tužiteljstva BiH, a kroz Tužiteljstvo i u pravosuđe BiH. Jedan od vidova je i ovaj koledž koji smo organizovali i na kojem ćemo razmotriti i ta pitanja. Mi jedino kroz naš rad možemo steći povjerenje građana - poručila je Tadić.

Glavna tužiteljica nije htjela komentirati zahtjeve vezane za strane sudije u BiH, navodeći kako Tužiteljstvo BiH radi na osnovu činjenica i dokaza, a na upit može li se novonastala situacija u BiH negativno odraziti na rad pravosuđa i tužiteljstva, Tadić je kazala kako Tužiteljstvo BiH radi u punom kapacitetu.

- Tužiteljstvo radi na osnovu Ustava i zakona i mi smo treći stub vlasti, potpuno neovisni. Prema tome, mi radimo u punom kapacitetu i nismo ni stajali s radom - poručila je Tadić.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson naglasio je tom prilikom kako Francuska pridaje veliki značaj vladavini prava te približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Siguran sam da će ovaj koledž tužilaca pružiti priliku da prekaljeni tužioci izuzetno velikog iskustva pomognu u rješavanju raznih pitanja u Tužilaštvu i boljem načinu borbe protiv raznih vrsta kriminala - poručio je ambasador Rousson.

Tužiteljski koledž okupio je 138 sudionika, od kojih su njih 118 uposlenici Tužiteljstva BiH. Rad koledža bit će organiziran u dva panela na kojima će se razgovarati o svim temama iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, o organiziranom kriminalu, privrednom kriminalu i korupciji te terorizmu i trgovini ljudima.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom