Kultura     | 15.02.2020. 14:30 |

Asocijacija 'Ambrosia' 25 godina na kulturnoj sceni

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. februara  (FENA) - Kulturna asocijacija Ambrosia iz Sarajeva danas je u Galeriji Charlama Depot u sarajevskom Centru Skenderija predstavila segmente svog umjetničkog djelovanja od 1995. godine do danas.

U tih 25 godina postojanja i djelovanja u umjetnosti i kulturi Ambrosia je zabilježila više od 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, koncerata, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija. 

Član te asocijacije Nebojša Šavija-Vahla je kazao da je njihov prvi projekat bio radio-serijal koji se zvao „Pojmovnik povjesnog umiranja“ i u kojem su kroz radio-drame i reportaže pratili razvoj kulture u dužem vremenskom periodu, a nešto kasnije u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra “Ljeto u Kamernom” 1995. radili su prvi performans 7x7.

- U nekom našem srednjem periodu djelovanja interesantna je bila koalicija koja se zvala Građansko uporište multikulturnih aktivista što smo radili sa još tri organizacije kada smo u Sarajevu pokušavali da nađemo prostor unutar koga će biti moguće djelovanja unutar nezavisne kulture – naveo je Šavija-Vahla dodajući da su nakon toga nastavili da djeluju okupljeni kao grupa entuzijasta i umjetnika.      

Ambrosia je svoje djelovanje i kreacije realizirala i u  Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj. 

- Organizacijski aspekt potpuno smo ostavili sa strane i bavimo se produkcijom performansa, muzike, pišemo, istražujemo posebno u oblasti humanističkih nauka. Postojimo 25 godina i borimo se protiv temeljno neprijateljske sredine prema umjetnosti, a pogotovo prema savremenoj  umjetnosti. Nas interesuje umjetničko kreiranje i komunikacija sa ljudima – istakao je Šavija-Vahla.     

U Charlami je, pored razgovora o Ambrosiji i njenom djelovanju, predstavljen izbor dokumentarnih videa sa performansa i izložbi, segmenti iz radio-serijala, te održan mini koncert s kompozicijama različitih muzičkih projekata.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom