Svijet     | 15.02.2020. 14:01 |

SAD - Južna Koreja - Japana:Pojačati napore da se zaustavi širenje koronavirusa

FENA Internet

MINHEN, 15. februara (FENA) - Najviši zvaničnici diplomatije Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana održali su u subotu trilateralne sastanke u Minhenu na marginama konferencije o sigurnosti.

Ministrica vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung-wha i američki i japanski šefovi diplomatije, Mike Pompeo i Toshimitsu Motegi razgovarali su o saradnji u vezi s prekinutim pregovorima o nuklearnom programu sa Sjevernom Korejom, epidemiji koronavirusa i sigurnosti na Bliskom istoku.

- Troje zvaničnika imali su konsultacije o načinima trilateralne saradnje sa Sjevernom Korejom i o nuklearnom pitanju, te u vezi s neriješenim pitanjima i situaciji u regiji i šire - saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Oni su također razmijenili mišljenja i o širenju koronavirusa COVID-19 i rješavanju regionalnih i globalnih pitanja, poput situacije na Bliskom istoku.

Razgovor je bio fokusiran na pojačane napore Seula, Washingtona i Tokija da zaustave širenje koronavirusa, jer to ne samo da predstavlja zdravstvene rizike za njihove građane, već uzrokuje i poremećaj u globalnim lancima opskrbe, što potencijalno narušava globalnu ekonomiju.

SAD i njegova dva glavna azijska saveznika također su pojačali saradnju u cilju rješavanja tenzija na nestabilnom Bliskom istoku zbog sukoba Washingtona i Teherana.

- Ministri su se suglasili da kontinuirano istražuju područja i metode saradnje između Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana u regionu i na međunarodnoj sceni - navelo je ministarstvo.

Kang, Pompeo i Motegi su prošlog mjeseca održali trilateralni sastanak u San Francisku. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'