Bosna i Hercegovina     | 15.02.2020. 11:39 |

HNS: Hrvati prepoznaju i uvijek nude kompromisna rješenja za sve

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. veljače (FENA) – Hrvatski narodni sabor (HNS) pozvao je predstavnike svih političkih strana na traženje kompromisnih rješenja koja bi išla u prilog budućnosti Bosne i Hercegovine.

"Temelji konsenzusa i važnost dogovora mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH. Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike", priopćeno je u subotu iz Ureda za informiranje HNS-a.

U priopćenju se dodaje da na obljetnicu predaje zahtjeva za članstvo u EU "moramo ostati posvećeni europskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudaca".

"Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce. Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić', što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama", poručili su iz HNS-a.

U priopćenju se dodaje kako svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH.

"HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja. Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje", stoji na kraju priopćenja.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Stadion Poljud suspendiran do konačne odluke Disciplinske komisije HNS-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'