Svijet     | 14.02.2020. 20:51 |

EIB će prebaciti milijarde eura za oporavak grčke ekonomije

FENA Internet

ATINA, 14. februara (FENA) - Evropska investiciona banka (EIB) ove će godine Grčkoj prebaciti milijarde eura kako bi pomogli u oporavku njihove ekonomije, rekao je u petak za Xinhuu predsjednik banke Werner Hoyer.

EIB je prošle godine izdvojio dvije milijarde eura za kreditne linije za različite projekte u Grčkoj, a banka namjerava ove godine nastaviti poticaje.

- Nećemo ići ispod tog nivoa, jer Grčka ima velike ambicije - rekao je Hoyer, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Atini, nakon konferencije za novinare s grčkim ministrom ruralnog razvoja i hrane Makisom Voridisom.

- U zemlji poput Grčke mora se učiniti mnogo transformacija, potrebno je riješiti puno starih problema. To je naš prioritet. Inovacija je jedno od pitanja koje mi je prilično blisko, tako da imamo ciljeve u smjeru klimatskog djelovanja, inovacija, podrške malim i srednjim preduzećima i razvoju - kazao je.

Evropska investiciona banka je u petak u Atini potpisala tri sporazuma o finansiranju s lokalnim bankama i grčkom elektroenergetskom kompanijom. Fond, ukupne vrijednosti 300 miliona eura, podržat će grčku poljoprivredu, agrobiznis i dekarbonizaciju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana