Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 16:56 |

Potvrđena optužnica u predmetu Aida Svraka i i drugi za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Aidu Svraka i pravno lice Elster Commerce d.o.o. Sarajevo tereti za krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Istovremeno, optužnica je odbijena u odnosu na Senada Svraku.

U optužnici se navodi da su Senad Svraka, u formalnom svojstvu osnivača – vlasnika pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo i Aida Svraka u formalnom svojstvu odgovorne osobe ovlaštene za zastupanje pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo bez ograničenja ovlaštenja u kojem je zaposlena na poslovima direktora, zajednički upravljali inkriminisanim poslovanjem pravnog lica Elster Commerce d.o.o. Sarajevo.

U optužnici se dalje navodi da su od maja 2008. do aprila 2011. godine izbjegli platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM.

Optužena pravna osoba Elster Commerce d.o.o. Sarajevo je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 3.569.592,55 KM koju su u ime, za račun i u korist iste ostvarili Senad Svraka i Aida Svraka, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta