Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 14:44 |

Goražde u globalnoj kampanji 'Jedna milijarda ustaje i pleše'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. februara (FENA) - Goražde je danas bilo dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše" protiv nasilja. U organizaciji Udruženja žena "Seka" te uz podršku drugih ustanova i institucija, u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" priređen je zabavno-edukativni program.  

Dio kampanje bili su učenici osnovnih i srednjih škola, ustanove i institucije te nevladine organizacije.

- Danas smo dio svijeta. Danas smo plesali i plešemo za sve žene žrtve nasilja i za sve one kojima treba podrška. Iako je Udruženje žena "Seka" glavni inicijator ove kampanje u gradu na Drini, mi svakako ne bismo postigli sve ovo bez velike podrške svih ostalih partnerskih organizacija, institucija, udruženja i pojedinaca - kazala je predsjednica ovog udruženja Esma Drkenda.

Stručna saradnica za rad sa djecom i mladima Udruženja "Seka" Amina Sarajlić podsjetila je da se ova manifestcaija u gradu na Drini organizuje već osmu godinu zaredom te naglašava da namjere organizatora nije poremetilo ni loše vrijeme

- Očito je bila dobra procjena da smo događaj umjesto na otvorenom, prebacili u Gradsku dvoranu. Goražde je domaćin ovog događaja sa još nekoliko gradova u BiH i 150 zemalja svijeta. Današnja kampanja, osim revolucionarnog plesa u znak podrške žrtvama nasilja je i edukativnog karaktera  jer želimo da preventivno djelujemo, da pričamo o nasilju i razvijamo kulturu nenasilja - istakla je Sarajlić.

Ona je naglasila da, iako je BiH potpisnica Istanbulske konvencije koja ima nultu toleranciju na nasilje, ipak je ova pojava prisutna.

- Imamo podatak da je u prošloj godini oko 2000 žena bilo žrtva nasilja u porodici u BiH. Znamo da nasilje u porodici znači da su žrtve i sama djeca. Nasilje je prisutno i u BPK u raznim oblicima, da nekad nismo ni svjesni tih oblika i karakteristika ponašanja. Jako je bitno da znamo prepoznati te vrste nasilja i adekvatno reagovati. Ovo je jedan od načina kako da preventivno djelujemo i zahvalni smo svim malim i velikim učesnicima današnje kampanje, jer želimo da oni osvijeste kod sebe ovu problematiku i da ujedno razvijamo društveni angažman i društevni aktivizam - naglasila je stručna saradnica za rad sa djecom i mladima Udruženja "Seka" Goražde.

Dodala je kako je ohrabrujuća činjenica da su uz brojne ustanove i institucije, manifestaciju "Jedna milijarda ustaje i pleše" svojim dolaskom danas podržale i žene iz goraždanskih ruralnih područja te iz Općina Foča i Pale u FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo