Stranačke aktivnosti     | 14.02.2020. 13:41 |

Priopćenje za javnost GO HDZ-a BiH Mostar

FENA Saopćenje

Okrugli stol "Izborna pravila za Grad Mostar" privukao veliki broj građana

U četvrtak, 13. veljače 2020. godine, u Domu Hrvatske demokratske zajednice BiH u Mostaru, održao se Okrugli stol s temom "Izborna pravila za Grad Mostar" u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i njegovog Pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom Gradskog odbora Slavenom Zeljkom. Zanimanje za ovu goruću temu je bilo izrazito veliko, o čemu svjedoči i prepuna dvorana u Domu HDZ-a BiH gdje su se  predsjednici temeljnih ogranaka, članovi, simpatizeri, ali i mnogi drugi zainteresirani građani mogli informirati o napretku koji je postignut kada su u pitanju pregovori o izbornim pravilima za lokalne izbore u Mostaru.

Cilj ovoga Okruglog stola bio je približiti svim nazočnima probleme s kojima se Pregovarački tim susreće, ali i napredak koji je evidentan, jer je iznjedrio dva moguća modela po kojima bi se izbori mogli održati, tzv. "Model A" i "Model B" koji u potpunosti ispunjavaju odredbe ranijih odluka i rješenja Ustavnoga suda BiH. O svemu ovome iscrpnu prezentaciju pripremio je član Pregovaračkog tima Vlatko Marinović. Kako on objašnjava "Prema Modelu A, Mostar bi kao i do sada bio organiziran kroz 6 izbornih jedinica koje bi proporcionalno broju birača davale 26 gradskih vijećnika, a ostalih 9 bi se popunjavalo s kompenzacijske liste s teritorija Grada Mostara kao cjeline. Model A se smatra jednostavnijim izbornim modelom obzirom da bi birači na dan izbora imali jedan glasački listić svoje izborne jedinice. Prema Modelu B, koji je ustvari pravedna verzija ranijih izbornih pravila u Mostaru, birači bi i dalje glasovali pomoću dva glasačka listića, na način da bi se proporcionalno broju birača iz 6 izbornih jedinica biralo 22 vijećnika, a preostalih 13 s tzv. Gradske liste." Tako bi Gradsko vijeće činilo 35 vijećnika, sa ranije propisanim minimalnim i maksimalnim nacionalnim kvotama koje bi u potpunosti sprječavale bilo kakvu diskriminaciju prava, dok bi se za sve ključne odluke u Gradskome vijeću morala osigurati dvotrećinska većina gradskih vijećnika.

Član Pregovaračkog tima Josip Merdžo je istakao kako je Odlukom Ustavnoga suda ustanovljena diskriminacija biračkoga prava na području Grada Mostara u tzv. Središnjoj zoni koja nije gradsko područje pa samim tim niti izborna jedinica kako to propisuje ne samo zakon nego i Ustav Federacije BiH. Veliki uspjeh ranijeg pregovaračkog procesa predstavljalo je upravo pronalaženje razumnog i na zakonskim propisima utemeljenog rješenja koje bi konačno riješilo i to pitanje, na način da bi birači iz Središnje zone realizirali svoje aktivno i pasivno biračko pravo u već postojećim izbornim jedinicama i to ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama koje gravitiraju određenom gradskom području.

Naposlijetku se svim nazočnima obratio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko, koji je istaknuo da je HDZ BiH u ovom pregovaračkom procesu učinio najviše ustupaka inzistirajući stalno na kompromisnim rješenjima, a sve kako bi jedan od ova dva modela bio ugrađen u Izborni zakon BiH, naglasivši "Nastavljamo razgovore sa svim relevantnim političkim opcijama i ulažemo velike napore da se dođe do političkog konsenzusa. Ovo je prekretnica u političkom životu Grada Mostara ali i svih njegovih građana."

Pregovarački tim se na kraju zahvalio na velikoj posjećenosti i pozornosti, najavivši održavanje sličnog događaja na ovu temu za široku javnost u skorije vrijeme.

Odjel za informiranje GO HDZ BiH Mostar

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

HDZ BiH pozdravio preporuku EK: Nastavljamo predvoditi reformske procese

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom