Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 13:35 |

Delegacija FUP-a posjetila kantonalna tužilaštva - Jačanje saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Delegacija Federalne uprave policije (FUP), predvođena zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, posjetila je kantonalna tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog kantona, Kantona 10 – Livno i Unsko-sanskog kantona, gdje su održani sastanci s glavnim tužiocima tih tužilaštava, te njihovim zamjenicima i najbližim saradnicima.

Cilje službene posjete je jačanje saradnje između policijskih i tužilačkih tijela, te definisanje najboljih načina na unapređenju zajedničke prekse u otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela iz domena organizovanog i međukantonalnog kriminala, s akcentom na koruptivna krivična djela, trgovinu opojnom drogom, cyber kriminal, te druge aspekte rada iz nadležnosti Federalne uprave policije.

Dvodnevna posjeta, 12 i 13. februara, pored segmenta jačanja saradnje kantonalnih tužilaštava i Federalne uprave policije ima za cilj poboljšanje efikasnosti i kvalitete rada, koordinacije policije i tužilaca prilikom provođenja istražnih radnji.

Između ostalog jedan od zaključaka i prijedloga sa sastanka je razvoj zajedničkih operativnih planova, intenziviranje komunikacije, eventualne zajedničke edukacije tužilaca i ovlaštenih službenih lica, te formiranje zajedničkih istražnih timova koji na adekvatan način mogu odgovoriti svakoj sigurnosnoj prijetnji, a sve u cilju očuvanju sigurnosti i sticanja povjerenja građanstva.

- Policija i tužilaštvo kao dvije međusobno povezane komponente upućene su jedna na drugu i moraju funkcionisati na zavidnom nivou jer je to jedini ispravan i zakonit način kao i svha našeg postojanja u borbi protiv kriminala - zaključio je zamjenik direktora FUP-a Korman.

Prilikom sastanka rezimirani su dosadašnji okončani predmet, predmeti koji su u toku, te su dogovorene dalje aktivnosti na uspiješnom okončanu istih, kao i dokumentovanje i procesuiranje najizražajnijih krivičnih djela i izvršilaca na području gore navedenih kantona.

Korman planira posjetiti i druga kantonalna tužilaštava i sigurnosne institucije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

FUP identificirao, a MUP HNK lišio slobode lice koje je prijetilo paljenjem džamija u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'