Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 12:55 |

Bećirović za zakonsku zabranu izazivanja mržnje, netrpeljivosti, razdora

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatilo niti jednu od predložene četiri inicijative delegata Denisa Bećirovića.

Međutim, o jednoj od njih se, za razliku od preostalih tridesetak tačaka dnevnog reda, vodila rasprava, istina ne duga.

Naime Bećirović je, jednom od inicijativa, predložio da se zaduži Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u Domu naroda, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi tekst zakona o zabrani izazivanja rasne, nacionalne, vjerske i svake druge mržnje, netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja u BiH.

Bećirović je, obrazlazlažući ovu inicijativu kazao da je to prijedlog da se zakonski u BiH zabrani izazivanje rasne, nacionalne, vjerske mržnje, kao i svake druge mržnje, netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja.

Napomenuo je da je i u prošlim mandatima bilo sličnih prijedloga, te da je i sam bio jedan od predlagača da se ova materija zakonski uredi.

- Sad je prava prilika da s riječi pređemo na djela i da kod glasanja o ovoj stvari pokažemo pred cijelom bh. javnošću jesmo li za zakonsku zabranu izazivanja mržnje, netrpeljivosti, razdora po svim osnovama, ili su neki za afirmaciju takvih negativnih stvari. Glasanje će jasno pokazati ko stoji na kojoj osnovi - naveo je Bećirović.

Dodao je da je duboko ubijeđen da je ovo nužno i neophodno svim građanima i narodima u BiH, „jer ljudi odlaze iz ove zemlje, ne više toliko zbog ekonomskih razloga, koliko zbog sveopće nesigurnosti i zbog onih koji kontinuirano izazivaju krize u BiH“.

- Stoga je moj prijedlog da zadužimo Vijeće ministara BiH da dostavi usaglašeni prijedlog i da ovo pitanje adekvatno zakonski riješimo u smislu dobrobiti za sve ljude u ovoj zemlji - naveo je Bećirović.

Delegat Bariša Čolak je kaza da je i na Ustavnopravnoj komisiji Doma, koja je razmatrala ovu inicijativu, kolegi Bećirovuću objasnio da u Kaznenom zakonu postoje kaznena djela protiv sigurnosti i prava čovjeka i građanina.

Čolak je pojasnio da u navedenom zakonu postoji kazneno djelo vezano za zabranu izazivanja nacionalne, rasne, vjerske i svake druge netrpeljivosti, te da su propisane i kazne zatvora.

- Ukoliko se cijeni da su male kazne, može se ići na izmjenu zakona u tom pravcu. Međutim, donositi zakon za jedno kazneno djelo, mislim da bi to bilo prenormiranje. Mi smo i ovako prenormirana zemlja i uistinu mislim da to nema nikakvog smisla - kazao je Čolak.

Bećirović je odgovarajući na Čolakovu diskusiji, kazao da je ova materija u postojećem Krivičnom zakonu krajnje neadekvatno razriješena.

- Da je to tako pokazuje nam svakodnevna praksa u BiH. Stoga sam i rekao da Bosni i Hercegovini definitivno treba jedan lex specialis zakon iz ove oblasti - kazao je Bećirović.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Bećirović danas u Sarajevu s ambasadorima država članica Kvinte

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu