Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 11:14 |

Podžić u Briselu:Oružane snage BiH nastavit će učešće u misiji 'Odlučna podrška'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu misije “Odlučna podrška”, koji je održan 13. februara u sjedištu NATO-a u Briselu.

Nakon otvaranja i uvodnog obraćanja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, komandant misije „Odlučna podrška“ general Austin Scott Miller i visoki civilni predstavnik NATO-a za Afganistan Nicholas  Kay, upoznali su ministre s trenutnom političkom i vojnom situacijom u Afganistanu, postignutom napretku u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga i o mirovnom procesu, nakon čega se diskutiralo o izazovima i budućem zajedničkom djelovanju u izvršenju ove misije. 

U obraćanju, Podžić je naglasio opredijeljenost, ali i posvećenost Bosne i Hercegovine zajedničkim naporima i saradnji s operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i sigurnosti, izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, te potvrdio da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učešće u misiji „Odlučna podrška“. Na kraju izlaganja, naglasio je da je ova spremnost iskazana i u nedavno dostavljenom dokumentu „Program reformi BiH“, te da ga raduje činjenica da će zajedno sa NATO-om raditi na implementaciji Programa reformi, kao i na jačanju odnosa s Alijansom.

Po završetku sastanka, Podžić je imao kratki razgovor s predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnim maršalom Stuart Peach (Air Chief Marshal) koji mu je tom prilikom zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u radu.

Tokom posjete NATO sjedištu u Briselu, delegacija Ministarstva odbrane BiH je, na poziv osoblja iz Stalnog predstavništva SAD-a pri NATO, održala sastanak sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Zapadni Balkan Laurom K. Cooper i njenim saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o učešću  pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim vježbama i operacijama, značaju saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), podršci SAD-a u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH i reformi odbrane.

U svom izlaganju, Cooper je posebno naglasila nabavku helikoptera kao pozitivan primjer saradnje, potvrdivši da će SAD nastaviti s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i implementaciji Programa reformi.

Podžić se zahvalio na podršci koju SAD pružaju BiH u reformi odbrane, izrazivši zadovoljstvo da je prvi bilateralni sastanak izvan BiH imao upravo u sjedištu NATO-a i s visokim zvaničnikom ministarstva odbrane SAD. Nadalje, naglasio je buduće prioritete u radu MO i OS BiH, s posebnim osvrtom na Pregled odbrane i Plan modernizacije OSBiH, kao sastavnog dijela Programa reformi BiH, posebno ističući značaj saradnje u okviru Američko-jadranske povelje, kao regionalne partnerske inicijative kojom ove godine predsjedava upravo BiH, kazavši da je to dobra prilika za BiH da unaprijedi saradnju i ukupne odnose u regiji.

Izrazio zadovoljstvo zbog najavljene skore posjete Cooper Bosni i Hercegovini.

Pored tih sastanaka, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je učestvovao i na radnom ručku regionalnih ministara odbrane (Albanije, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija), kojem je domaćin bila ministrica odbrane Republike Sjeverne Makedonije gospođa Radmila Sekerinska. U razgovoru s kolegicom Sekerinskom, Podžić se zahvalio na pozivu na ovaj skup, čestitao joj na jednoglasnom ratificiranju sporazuma o ulasku zemlje u NATO te izrazio iskrenu želju da se proces prijema ove prijateljske zemlje u punopravno članstvo u NATO-u završi u što kraćem razdoblju.    

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine bili su ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda ministra obrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.   

U sklopu posjete sjedištu NATO-a Briselu, delegacija MOBiH posjetila je i Misiju BiH pri NATO. Tom prilikom su imali kraći prijem i sastanak sa ambasadorom BiH pri NATO, Mitrom Kujundžićem i  radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo