Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 09:54 |

Do kraja dana očekuje se zadovoljavajući nivo kvaliteta zraka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Zrak je jutros nezdrav u Živinicama, a visoke su koncentracije PM čestica još su i u Tuzli i Lukavcu, u dolini Bosne postepeno opadaju, dok je zrak u Sarajevu, Jajcu i Goraždu poprilično čist.

Do kraja dana se očekuje dostizanje zadovoljavajućeg nivoa kvaliteta zraka na cijelom području Bosne i Hercegovine. Tokom vikenda se očekuju promjenljivi uslovi - postepeni porast zagađenja u najzagađenijim sredinama vjerovatan od subote poslijepodne i u najgorem slučaju u nedelju su moguća kratkotrajna zadržavanja vrijednosti sličnih jučerašnjim, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kvalitet zraka jučer je ipak bio nešto lošijeg kvaliteta, odnosno zagađeniji, u odnosu na dan ranije.

Najlošiji je zrak bio u Visokom, Zenici i Živinicama gdje su bile visoke koncentracije sumpor dioksida i lebdećih ("PM") čestica. U Tuzli, Lukavcu, Ilijašu i dijelovima Sarajeva koncentracije lebdećih čestica u zraku su bile takođe iznad propisanih graničnih vrijednosti.

U Goraždu, Jajcu i dijelovima Sarajeva kvalitet zraka je bio zadovoljavajući - umjereno zagađen.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH napominju da je dobro to da kvalitet zraka oscilira u skladu sa promjenama meteoroloških uslova te se vrlo visoke koncentracije posljednjih dana ne zadržavaju dugo, a dugotrajnija zadržavanja takvog stanja zraka imaju najnegativnije uticaje na ljudsko zdravlje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Od sredine dana pogoršanje vremena, slijedi zahlađenje i padavine

U BiH jutros sunčano, u Bihaću u 8.00 sati 20 stepeni

U BiH oblačno, dnevna temperatura od 14 do 20 stepeni

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'