Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 18:17 |

Dodik: SNSD i HDZ odlučni da odbrane koncept konstitutivnosti naroda (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

ISTOČNO SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik danas su na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali o aktuelnim temama, među kojima su pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnog suda BiH i Izborni zakon BiH.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka, Dodik je ukazao na važnost formiranja vlasti na nivou BiH, odnosno o procesu konstituiranja Vijeća ministara BiH koji još nije završen.

- HDZ a i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će garantovati da konstitutivni narodi mogu i moraju da budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika i mi se s time slažemo  - kazao je Dodik.

Mi ćemo, dodao je, u dogledno vrijeme predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda. 

- Ja sam naše prijatelje upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH. To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu sve dok ove dvije tačke ne budu riješene. U tom pogledu smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka BiH – kazao je Dodik.

Smatra da je sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu "dovelo do urušavanja konstitutivnosti naroda, da bi se gradila neka država bh. građana“.

Po njegovim riječima, SNSD i HDZ su odlučni da odbrane koncept konstitutivnosti naroda, te pojasnio da je konstitutivnost demokratski, civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, te da je svako nametanje "idealnih formi, kakve su bile u posljednjih 20 godina od strane stranaca, dovelo BiH u bezizlaznu situaciju".

- Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali politička rješenja trebaju dobit šansu i ne smiju ničim biti uslovljena - istakao je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da je danas želio da se upozna s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH.

Dodao je i da je upoznao Dodika o rješavanju pitanja Izbornog zakona BiH, o tome kako riješiti pitanje da se lokalni izbori mogu organizirati i u Mostaru, te da na sljedećim općim izborima ne treba biti mogućnosti negiranja konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja itd.

- Oko tih stvari smo se saglasili kao i do sada, i mi ćemo o tome intenzivno komunicirati, kako bi tražili odgovor za pojedine institucije – kazao je Čović.

Najavio je da će sljedeće sedmice održati sastanak i s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Pogledajte http://fena.ba/video/4014/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m8ysM6chaPSMrlBBJu8vbRDj3tuKMAMw?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Konaković o regionalnom skupu bošnjačkih predstavnika: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana