Svijet     | 13.02.2020. 15:45 |

Ministri zdravstva EU usaglasili se za koordinirani odgovor na koronavirus

FENA Internet

BRUXELLES, 13. februara (FENA) - Ministri zdravstva Evropske unije usaglasili su se u četvrtak da jačaju pripreme i organiziraju koordinirani odgovor na širenje virusa koji se pojavio u Kini.

Na vanrednoj sjednici u Bruxellesu, zvaničnici iz 27 zemalja članica bloka saopćili su kako trebaju više planirati izbjegavanje bilo kakvih eventualnih nestašica lijekova ili zaštitne opreme tokom epidemije, koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala prijetnjom po globalno javno zdravlje.

Sudeći po kineskim zdravstvenim zvaničnicima, epidemija je zarazila najmanje 53.000 osoba i u njoj je registrovano više od 1.300 slučajeva – od kojih 99 posto u Kini. Eksperti vjeruju da bi pravi obim epidemije mogao biti mnogo širi.

Mnogo ljudi preminulo je od novog koronavirusa nego u epidemiji SARS-a u periodu 2002-03. godine, ali do sada nijedan smrtni slučaj nije prijavljen u Evropi, dok kontinent ima manje od 50 potvrđenih slučajeva virusa.

- Ostat ćemo oprezni i ako se situacija promijeni intenzivirat ćemo naš rad – izjavila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ministri su saopćili da su mjere na ranom otkrivanju i jedinstvenoj prevenciji od ključnog značaja.  

Agnes Buzyn, francuska ministrica zdravstva, izjavila je da EU treba ostati budna u slučaju da epidemija šteti proizvodnji lijekova u Kini, što bi moglo dovesti do eventualnih nestašica. Ona je zatražila od EU da pokrene zajednički plan nabavke medicinske opreme.

- Fragmentiranje napora učinit će nas sviju ranjivijim. Naše jedinstvo također bi podržalo kineske napore na suzbijanju virusa i ublažavanju svake transimisije unutar EU – izjavila je Kyriakides, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom