Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 14:18 |

Šiljegović - Rittmann: OSBiH imaju kvalitetan ljudski potencijal

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio je danas operativnog komandanta snaga Evropske unije za operaciju "Altea" i zamjenika načelnika Štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu general - pukovnika Oliviera Rittmanna, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

U razgovoru, u kome je učestvovao i komandant snaga EUFOR-a u BiH general - major Reinhard Trischak, Šiljegović je goste upoznao s radom Kancelarije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, kao i sa zakonskim ovlaštenjima i načinima pomoći u zaštiti prava profesionalnih vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama BiH (OSBiH).

Ističući činjenicu da institucija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, kao jedina te vrste u zemljama regiona, postoji i radi punih deset godina, Šiljegović je ukazao na najčešće predmete žalbi i teškoća s kojima se suočavaju pripadnici OSBiH.

Šiljegović je ocijenio da OSBiH imaju kvalitetan ljudski potencijal, koji se dokazao kako kroz pomoć civilnom stanovništvu i lokalnim zajednicama tako i kroz učešće u misijama mira, te dodao da Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH ima dobru saradnju sa svim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Zahvaljujući se visokom gostu na posjeti, Šiljegović je naglasio da je saradnja parlamentarnog vojnog povjerenika s Komandom EUFOR-a u BiH profesionalna i partnerska.

General Rittmann ocijenio je da BiH, uprkos brojnim problemima s kojima se suočava, ima dobre i požrtvovane OSBiH, čiji su pripadnici sposobni da obavljaju i najsloženije vojničke zadatke. Naglasio je značaj civilne kontrole nad oružanim snagama, te podvukao ulogu parlamentarnog vojnog povjerenika u stvaranju boljih uslova za rad i u zaštiti ljudskih prava pripadnika OSBiH.

Ocjenjujući odličnom ocjenom dosadašnju saradnju s parlamentarnim vojnim povjerenikom, general Trischak rekao je da Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH predstavlja važan instrument demokratske kontrole nad oružanim snagama, kao i pomoći i podrške pripadnicima OSBiH.

Sagovornici su se osvrnuli i na odličnu organizaciju 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage, koja je prošle godine održana u Sarajevu. S tim u vezi, naglašeno je da će Misija EUFOR-a u BiH nastaviti da pruža podršku aktivnostima parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'