Ekonomija     | 13.02.2020. 13:00 |

U aprilu konferencija projekta 'Brzorastuće kompanije 2020'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Bosanskohercegovačke kompanije koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih pokazatelja i imaju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) veću od 10 posto bit će predstavljene na konferenciji koja će u aprilu biti održana u Tarčinu pored Sarajeva, najavljeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Istaknuto je da je prošle godine takvih kompanija u BiH bilo 1.320 ili 8,6 posto više u odnosu na 2018., a konferencija će biti održana u sklopu projekta "Brzorastuće kompanije 2020" koji realzuju Poslovne novine i kompanija LRC.

Glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo najavila je da će kroz konferenciju i panele biti ukazano na važnost brzorastućih kompanija, posebno donositeljima političkih i ekonomskih odluka.

- Prema posljednjim izvještajima na rang listama imamo 768 novih brzorastućih kompanija u odnosu na godinu ranije ili 58 posto od ukupnog broja. Želimo im biti motivacija za nove uspjehe, a kroz ovaj projekt nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu jer su to svojim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile - kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a Emil Kučković izjavio je da je projekt u protekle tri godine pokazao kako kompanije koje nose titulu "brzorastuće" imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, a na listi se većinom nalaze mala i srednja preduzeća.

- U metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija čime su kriteriji praktično pooštreni, a raduje nas trend rasta svih ključnih parametara kao i broja rangiranih firmi - istakao je Kučković.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je kako brzorastuće kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji ima utjecaj na investiranje i ekonomski rast.

- Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Te firme realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto. One učestvuju sa više nego značajnim procentom u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije - precizirao je Egrlić. 

Predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić rekla je da ta banka sada već tradicionalno podržava projekt posvećen brzorastućim kompanijama u BiH jer čvrsto vjeruju da upravo te kompanije čine motor razvoja privrede zemlje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na prestižnoj listi ADRIA 1000 su i 62 brzorastuće kompanije iz BiH 

Započela kampanja '100 najvećih u BiH'

Projekt „100 najvećih u BiH“ - Sutra dodjela priznanja najuspješnijim kompanija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo