Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 12:05 |

Mahmutović i Mominah o unapređenju saradnje BiH i Kraljevine Saudijske Arabije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, danas se sastao s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Hanijem Abdullahom Mominahom. 

Zamjenik ministra Mahmutović se ambasadoru Mominahu zahvalio na izuzetnom ličnom angažmanu i opredjeljenosti u cilju jačanja saradnje Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije. 

Ambasador Mominah je posebno interesovanje iskazao za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i aktivnostima koje se planiraju tim povodom istaknuvši značaj nedavne posjete generalnog seketara Svjetske muslimanske lige Mohammeda Al-Isse Potočarima. Zamjenik ministra Mahmutović je upoznao ambasadora o realizaciji milion eura donacije koju je Kraljevina Saudijska Arabija namjenila za podršku obnovi stambenog fonda i nabavci mehanizacije za poljoprivrednike u Srebrenici, a u cilju stvaranja uvjeta za održivi povratak. 

U tom kontekstu, zamjenik ministra Mahmutović se zahvalio na podršci koju je Kraljevina Saudijska Arabija pružila našoj zemlji kroz odobravanje više povoljnih kredita te informirao ambasadora o rezultatima projekta obnove 900 stambenih objekata povratnika i interno raseljenih osoba, a koji se finasira zahvaljujući 22 miliona KM vrijednoj kreditnoj liniji Saudijskog razvojnog fonda. 

Mahmutović je zaključio kako i dalje postoji potreba za ovim vidom podrške te pozvao da se razmotri mogućnost saradnje s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana