Svijet     | 13.02.2020. 10:14 |

Von der Leyen svjedoči u istrazi parlamentarne komisije u Njemačkoj

FENA Internet

BERLIN, 13. februara (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svjedočit će u četvrtak pred njemačkom parlamentarnom komisijom koja istražuje da li je bilo zloupotreba u korištenju vanjskih eksperata u vrijeme dok je bila ministrica odbrane.

Von der Leyen bila je njemačka ministrica odbrane od kraja 2013. do njenog neočekivanog imenovanja u julu prošle godine za čelnicu izvršnog tijela EU, Evropske komisije. Njen mandat ministrice odbrane izazvao je pomiješane reakcije, a parlamentarna komisija pokušava odgovoriti na pitanja da li su poštovane primjerene procedure u imenovanju skupo plaćenih stranih eksperata u njenom ministarstvu.  

Opozicioni poslanici također su postavili pitanja o brisanju podataka s dva mobitela koje je koristila Von der Leyen – jednog koji je bio zamijenjen u januaru 2019. i drugog koji je koristila nakon toga. Von der Leyen je izjavila da je vratila mobitele ministarstvu i da nije upoznata s time da su podaci s njih izbrisani.

Pojavljivanjem Von der Leyen trebala bi se zaključiti istraga nakon otprilike godinu dana, tokom koje je komisija saslušala tridesetak svjedoka, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana