Ekonomija

Powell: 'Fed' će se otkupom državnih obveznica boriti protiv sljedeće recesije

Internet, Ilustracija

WASHINGTON, 13. februara (FENA) - Predsjedavajući Američkih federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell rekao je u srijedu da će Fed potaknuti ekonomiju agresivnim otkupom velikih količina državnih obveznica, poznatih i kao kvantitativno popuštanje (QE), kada dođe do sljedećeg kraha privrede.

- Imat ćemo manje prostora za smanjenje (kamatnih stopa). To znači da je puno vjerovatnije da ćemo se morati okrenuti alatima koje smo koristili u finansijskoj krizi kada smo prešli donju granicu - rekao je Powell zastupnicima pred Komitetom za bankarstvo Senata.

Powell je također naglasio da je "važno da fiskalna politika bude u položaju u kakvom je oduvijek bila i da podržava ekonomiju u padu".

Ekonomisti smatraju da je potrebno smanjenje kamatnih stopa od oko pet procentnih bodova da bi se monetarnom politikom smisleno borilo protiv ekonomske recesije. Ali to je sada nemoguće, budući da se Fedova referentna stopa federalnih fondova trenutno kreće u rasponu od 1,5 do 1,75 posto.

- Nastojimo da u ovom okruženju niskih stopa ... istražimo svaki mogući način da pronađemo sve modalitete kako bismo mogli podržati ekonomiju - rekao je Powell.

Fed je u 2019. tri puta snizio kamatne stope uslijed sve veće zabrinutosti zbog trgovinskih tenzija, usporavanja globalne ekonomije i prigušenih pritiska inflacije.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.