Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 09:36 |

Skupština Brčkog usvojila Strategiju razvoja saradnje s iseljeništvom

FENA Saopćenje

BRČKO, 13. februara (FENA) - Nakon što je odložila razmatranje i usvajanje dva nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju i Prijedloga odluke o imenovanju vršioca dužnosti Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, Skupština Brčkog donijela je Odluku o usvajanju Strategije razvoja saradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH za period 2020.-2024. godine.

"Strategija razvoja saradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH prvi je dokument ove vrste koji je i odgovor na iseljavanje stanovništva s prostora Brčko distrikta. Ovaj dokument je veoma važan za razvoj saradnje i komunikacije s našim građanima koji žive i rade u inostranstvu. Tu je veliki potencijal kada su u pitanju investicije jer ako oni ulažu ovdje moguće je da se dogodi i njihov povratak", rekao je potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Poslanici su dali saglasnost na finansijski plan poslovanja JZU Zdravstveni centar Brčko za 2020. godinu, kao i saglasnost na Izmjene i dopune Pravilnika o platama, naknadama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor JZU Zdravstveni centar Brčko Nihad Šibonjić rekao je da finansijski plan predviđa povećanje plata za deset posto i naknadu za topli obrok u visini od sedam maraka za radni dan.

"Ovo je jedan od načina da pokušamo bar nekog odvratiti od namjere da ode i stvoriti bolje uslove za naše zaposlene. Ovo nije nešto što će one koji su čvrsti u namjeri da odu zadržati, ali naše je da učinimo što je više moguće da naši radnici ostanu kod nas i budu zadovoljniji na poslu", rekao je direktor Šibonjić.

Skupština je dala saglasnost i na Finansijski plan Fonda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, na Dopune Pravilnika o platama zaposlenih i na Odluku o isplati naknade za topli obrok zaposlenima dok je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji predviđa povećanje broja zaposlenih vraćen na doradu.

Pravilnik o platama i naknadama zaposlenih u JP "Radio Brčko" kojim se uvodi minuli rad također je dobio saglasnost.

Saglasnost Skupštine dobili su i planovi poslovanja u 2020. godini JP "Komunalno Brčko", JP "Luka Brčko" i JP "Putevi Brčko".

Skupština je donijela Odluku o izmjeni Odluke o održavanju javne rasprave o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu kojom je termin četvrte javne rasprave sa 22. februara pomjeren na 23. februar u 14 sati, saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Saradnja Pariza, Berlina i Varšave u borbi protiv dezinformacija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo