Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 15:23 |

PSBiH-Komisija podržala zakon o osiguranju depozita i izmjene zakona o platama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Ovo je jedan iz seta od pet reformskih zakona kojim se unapređuje finansijska stabilnost u BiH. Istovremeno se jača transparentnost i vrši usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije - navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.  

Prije izjašnjavanja o tekstu predloženog zakona, članovi Komisije nisu prihvatili nekoliko amandmana koje je predložila predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Majkić je nakon sjedice izjavila novinarima da „institucije BiH nemaju nikakvu namjeru da uvedu transparentnost u svoj rad, da taj rad podliježe kontroli i javnosti, nego i način izbora i način određivanja rada, sve je u uskom krugu ljudi i opire se svakom pokušaju da se to učini dostupnim svim građanima ove zemlje“.

Po njenim riječima, to je nedopustivo i „predstavnici RS-a ne trebaju podržati taj zakon“.

- Tim prije, što je on svojevremeno bio važan, kad smo donosili zakon o maržama, ali je prošlo vrijeme, više to nije ni aktuelno, tako da je pitanje uopšte da li treba ovakav zakon usvojiti - smatra Majkić.

Zamjenica predsjedavajuće Komisije Lidija Bradara je izrazila nadu da će ovaj zakon biti usvojen, napomenuvši da je on već dugo u proceduri.

 - U svakom slučaju bolje je imati zakon, a ako on ima neke nedostatke i ako je nužno krenuti odmah u njegovo izmjene, i to je legitimno i to je možda bolji put, nego da 'srušimo' sada zakon. Pitanje je kada bi on opet došao na dnevni red - smatra Bradara.

Kazala je kako je njen stav da bi ga trebalo usvojiti u istom tekstu kao što je ranije usvojen u Predstavničkom domu, a onda krenuti u njegove izmjene.

Zamjenik predsjedavajuće Komisije Amir Fazlić je kazao da je ovaj zakon usaglašen s entitetskim premijerima i da su svi učestvovali u njegovoj izradi, te da ga je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i da je 'prošao' Predstavnički dom.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

U obrazloženju zakona je navedeno da bi se predloženom izmjenom zakona, kojom se određuju novi koeficijenti za vojnike i podoficire, djelimično poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Članovi Komisije usvojili su Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2018. godinu.

Usvojen je i Izvještaja o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu. Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da obezbijedi finansijska sredstva za optimalan rad Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Prihvaćena je i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. 12. 2018. godine.

Usvojeni su i izvještaji o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta