Ekonomija     | 12.02.2020. 16:20 |

Vlada HBŽ-a o isplati samo jednog dijela novčanih potpora poljoprivrednicima

FENA Saopćenje

LIVNO, 12. veljače (FENA) - Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) obavijestila je u srijedu poljoprivrednike o razlozima isplate samo jednog dijela obračunate potpore za sufinanciranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i troškova ishrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka.

Na sjednici održanoj 5. studenoga 2019. godine, Vlada je donijela Program utroška sredstava tekućih prijenosa "Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji" utvrđenih županijskim Proračunom za 2019. godinu, na osnovu čega je za potporu poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno 1.000.000 maraka.

Nakon obrade svih zahtjeva za novčane potpore, koji su ispunjavali propisane uvjete, iz Proračuna za 2019. godinu isplaćeno je 999.968 maraka za sve novčane potpore propisane navedenim Programom, s tim da je za sufinanciranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i troškova ishrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka isplaćeno 510.939 maraka što je 35 posto od ukupno obračunate potpore koja je u iznosu od 1.422.928 maraka.

 Po gore navedenom Programu sredstva za sufinanciranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i troškova ishrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka predviđena su u iznosu od 500.000 maraka, za proizvedeno mlijeko u razdoblju od 01.01. - 30.9.2019. godine u iznosu po 0,20 KM/l.

 "Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva želeći pravično isplatiti potporu svim poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uvjete, sukladno raspoloživim sredstvima za ovu vrstu potpore isplatilo je 35 posto od ukupno obračunate potpore", navode u priopćenju iz Vlade HBŽ-a.

 Ističu kako je po završetku obrade zahtjeva za sufinanciranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i troškova ishrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka, utvrđeno da nedostaju znatna sredstva za isplatu cjelokupnog iznosa ove potpore, te je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva aktima od 6.12.2019. godine i 16.12.2019. godine informiralo Vladu o nedostajućim sredstvima za realizaciju Programa i zatražilo da Vlada odredi smjernice za daljnje postupanje, bilo odobravanjem sredstava iz Tekuće pričuve Proračuna za 2019. godinu ili preraspodjelom sredstava od drugih potrošačkih jedinica ili na drugi način.

 "Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će u 2020. godini tijekom procedure donošenja županijskog Proračuna za 2020. godinu zatražiti od Ministarstva financija, Vlade i Skupštine HBŽ-a da se predvide sredstva u iznosu od 1.200.000 maraka za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu i 911.989 maraka za neisplaćenu potporu za sufinanciranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i troškova ishrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka iz 2019. godine", navodi se u priopćenju. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo