Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 16:00 |

Implementacija Zakona o pravima demobilisanih boraca teče po planu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom predsjedava ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević danas je na sastanku utvrdila da implementacija Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica teče po planu i bez problema.

Također, zaključeno je da je potrebno da se aktivnije uključe drugi nivoi i institucije putem kojih se ostvaruju prava iz Zakona.

S tim u vezi Radna grupa je uputila poziv svim nivoima vlasti da poštuju zakonske odredbe i ugrade ih u svoje propise i podzakonske akte kako bi braniocima omogućili njihovo ostvarivanje te na taj način doprinesu poštovanju digniteta boračke kategorije.

U narednom periodu bit će pripremljene i izmjene i dopune ovog Zakona, što je također bio jedan od zaključaka prilikom usvajanja. Kroz izmjene popravit će se određeni segmenti Zakona za koje se u prvoj godini primjene ustanovi da su nedostaci, i za koje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva koja će izlaziti iz okvira planiranih 50 miliona KM, koliko je Vlada FBIH obezbijedila za ove namjene.

Govoreći o dopuni već ranije objavljenog Jedinstvenog registra boraca ministar je izvijestio prisutne da su u toku posljednje provjere i da će isti biti dopunjen u skladu sa zakonski definiranim rokom, te da će ti podaci biti dostupni javno putem web stranice Ministarstva, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo