Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 14:56 |

Mirovno vijeće ponudilo kompromisno rješenje, čeka se odgovor Vlade BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. februara (FENA) - Proces mirenja Vlade Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu je u završnoj fazi. Mirovno vijeće donijelo je jednoglasan zaključak o kojem se do 14. februara treba izjasniti Vlada BPK-a.

Predsjednik sindikata Emir Baščelija ističe da je mirovno vijeće na posljednjem u nizu sastanaka prihvatilo prijedlog o obimu povećanja koeficijenata.

„Sindikat je tražio 0,4 linearno povećanje da bi se izjednačili svi uposlenici i imali ista prava, dok je Vlada BPK nudila 0,1. Mi smo na mirovnom vijeću našli neki kompromis tako da smo ponudili riješenje Vladi da se sada ide s povećanjem 0,2, a ostalo da se kasnije nadoknadi. Nadamo se da će Vlada BPK to prihvatiti pošto je cilj mirovnog vijeća bio da pronađe kompromisno rješenje i bitno je naglasiti da smo to jednoglasno usvojili“ - kazao je Baščelija.

Odgovor Vlade BPK Goražde koja je insistirala na provedbi procesa mirenja,  očekuje se do kraja sedmice

„Mi smo u svom prijedlogu naznačili da se Vlada izjasni do 14.februara. Prijedlog je upućen i Zavodu zdravstvenog osiguranja i Vladi i Sindikatu tako da se nadamo da ćemo do petka dobiti odgovor pismenom putem i da će ova situacija biti okončana te da će naši uposlenici moći maksimalno da se posvete onom za što su se školovali i položili zakletve“ – kazao je predsjednik nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom