Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 13:30 |

Savić: RS će odbaciti i neće provoditi odluku Ustvanog suda BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.februara (FENA) - Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Rado Savić tvrdi da će odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, vjerovatno biti „odbačena“, neće biti provedena, niti objavljena u "Službenom glasniku RS".

-Odluka, na određen način, nije ni provodiva, s obzirom da ne postoje drugi mehanizmi kako bi se to knjiženje obavilo na BiH - rekao je Savić.

Kaže da će biti pokrenuta procedura usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti strane sudije, jer je taj sud usvajao odluke koje su, kako tvrdi, „išle na štetu RS i omogućavalo se preglsavanje jednog naroda“.

-Ustavni sud BiH je instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe RS – ustvrdio je Savić, nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS, predstavnika tog bh. entiteta u institucijama BiH i parlamentarnih političkih partija iz RS.

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, kako tvrdi Savić, „zaoštrava situaciju u BiH“.

Dodaje da su zato danas odlučili da predstavnici RS-a obustave učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u toj pravosudnoj instituciji te da se sazove posebna sjednica Narodne skupštine RS-a posvećenu odlukama Ustavnog suda.

-Moramo braniti interes RS. I ranije je bilo odluka koje su bile mimo naših interesa i ovakvo djelovanje mora biti zaustavljeno. Pitanje je šta je slijedeće i da li će neko, u doglendo vrijeme, pokrenuti pitanje našeg identiteta - ustvrdio je Savić novinarima u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

 
Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS.

 
Jedan od autora i podnosilaca te apelacije Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i donedavno delegat Kluba Bosnjaka u Vijeću naroda RS, za Fenu je ranije rekao da je očekivao takvu odluku, s obzirom da je državna imovina u isključivoj nadležnosti države.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Saopćenje za javnost SDS-a

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'