Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 14:01 |

Ombudsmeni pozdravljaju mjere za unapređenje prava osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o drumskom prijevozu Federacije BiH od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kojim će se omogućiti specijalizirana taksi vozila za osobe s invaliditetom.

Preduzimanje ove aktivnosti predstavlja i realizaciju preporuke koju su Ombudsmeni 9. decembra 2019. uputili Parlamentu Federacije BiH, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Skupštini Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo da preduzmu konkretne mjere u cilju obezbjeđenja dostupnosti i pristupačnosti javnog prevoza svim osobama s invaliditetom, kao i da se obezbjedi adekvatan broj vozila javnog prijevoza, odnosno adekvatan broj licenci za vršenje taksi prevoza za osobe s invaliditetom, te da se u procesu izmjena i dopuna relevantnih zakonskih propisa, uključe udruženja osoba s invaliditetom u proces konsultacija, a sve u cilju boljeg sagledavanja problema i potencijalnih rješenja koja će u najvećoj mogućoj mjeri doprinijeti unapređenju položaja osoba s invaliditetom.

Postupanje po prepopruci Ombudsmena, kako navode u saopćenju za javnost, pokazatelj je opredjeljenosti organa vlasti da sarađuju s ovom institucijom, a u cilju prevencije kršenja ljudskih prava i jačanja vladavine prava, te osiguranja implementacije međunarodnih standarda ljudskih prava.  

Ombudsmeni ističu da će usvajanjem navedenih izmjena zakonodavstva Federacija BiH omogućiti pristupačnost cestama i prijevozu osobama s invaliditetom, a koje pravo garantuje  član 9. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'