Svijet     | 11.02.2020. 15:59 |

Povratak stranih boraca iz Iraka i Sirije razlog za sve veću zabrinutost

FENA Saopćenje

BEČ, 11. februara (FENA) - Više od 300 učesnika iz 40 zemalja svijeta prisustvovalo je danas otvaranju dvodnevne regionalne konferencije na visokom nivou o izazovima stranih terorističkih boraca. Konferenciju, koja se danas i sutra održava u Beču, zajednički organizuju Ured UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT), OSCE i Švicarska, u saradnji s albanskim predsjedništvom OSCE-a, saopćeno je iz sjedišta OSCE-a u Beču.

Očekivani povratak stranih terorističkih boraca iz Iraka i Sirije je razlog sve veće brige za međunarodnu zajednicu. Neki od ovih povratnika mogli bi činiti nasilna dela, podsticati druge na terorističke aktivnosti ili učestvovati u naporima za regrutaciju i prikupljanje sredstava za terorističke organizacije. Repatrijacija žena i djece povezane s tim borcima, u skladu s međunarodnim obavezama država članica, predstavlja dodatne izazove.

U svom uvodnom obraćanju, ambasador Johannes Matyassy poželio je dobrodošlicu učesnicima konferencije uime švicarskog ministra vanjskih poslova i naglasio je mnoge izazove povezane s povratkom stranih boraca. Istaknuo je potrebu da se pronađu zajednička i ubjedljiva rješenja na osnovu međunarodnog pravnog poretka. 

- Da bi riješili sve ono što nas zabrinjava, imamo samo jedan izbor: moramo se ujediniti i zajedničkim naporima riješiti pitanja koja nas brinu - rekao je on.

Vladimir Voronkov, podsekretar Generalnog sekretara UN-a za borbu protiv terorizma, izrazio je nadu da će "ova konferencija pružiti priliku za razgovor o praktičnim načinima za procjenu i ublažavanje rizika koji predstavljaju povratak ili preseljenje stranih terorističkih boraca, i baviti se posebno složenom situacijom žena i djece povezanih sa stranim terorističkim borcima."

Takođe je dodao da "međunarodna zajednica mora iznova potvrditi i biti vođena principima individualne krivične odgovornosti, pretpostavkom nevinosti, pravom na žalbu i međunarodno priznatim standardima pravde".

U okviru konferencije održavaju se paneli o ključnim izazovima kao što su odgovori na podsticanje, regrutiranje i omogućavanje aktivnosti stranih terorističkih boraca; sprečavanje putovanja stranih teorističkih boraca; skupljanje i dijelljenje dokaza; procesurianje stranih teroirističkih boraca; kao i repatrijacija, rehabilitacija i reintegracija ovih pojedinaca.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta