Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 14:47 |

Memorijalna soba ubijene djece opkoljenog Sarajeva - Donirajte igračke i odjeću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. pokrenulo je inicijativu izgradnje memorijalne sobe, koja će pored historijsko-edukativnih materijala, biti sačinjena od predmeta koji su pripadali ubijenoj djeci.

Iz Udruženja pozivaju roditelje da učestvujete u procesu izgradnje Memorijalne sobe ustupanjem ili poklanjanjem predmeta koji su pripadali njihovoj djeci.

Predmeti koji će činiti postavku su: igračke, odjeća, fotografije, crteži, dokumenti ubijene djece i namještaj iz dječijih soba. Postavka će biti predstavljena kao dječija soba u trenutku posljednje igre.

Predmeti će se brižno čuvati u sigurnom okruženju: neki od predmeta će biti izloženi na postavci u Memorijalnoj sobi koja će biti otvorena u neposrednoj blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajevu, dok će neki biti čuvani i proučavani u skladu s kodeksima muzejske struke u Historijskom muzeju BiH.  

Cilj osnivanja i otvaranja Memorijalne sobe je stvaranje komemorativnog prostora koji će oslikavati historijski kontekst, govoriti o ličnim pričama djece, te čuvati sjećanje na ubijenu djecu. Memorijalna soba će biti korištena u edukativne svrhe - soba će biti katarzični prostor kroz koji, otvaranjem priča iz prošlosti, pomažemo izgradnju bolje budućnosti.

Javni poziv za predaju predmeta je 15. mart 2020., saopćeno je iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vitez: Obitelji vape za pravdom

Udruženje Porodice tri plus: Historijski pomak za porodice s troje i više djece

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagiralo na zahtjev za ukidanje zakona

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'