Svijet     | 11.02.2020. 14:09 |

Konferencija SZO: Koronavirus velika prijetnja svijetu

FENA Internet

ŽENEVA, 11. februara (FENA) - Epidemija koronavirusa u Kini "predstavlja veliku prijetnju ostatku svijeta", kazao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u utorak, urgirajući na ubrzanje procesa dobijanja učinkovitih lijekova i vakcine.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus obratio se na dvodnevnoj konferenciji koja ima za cilj ubrzanje razvoja lijekova, dijagnostike i vakcine protiv virusa koji podsjeća na gripu, a najveća je zabrinutost zbog mogućnosti njegovog širenja.

Dosada je Kina potvrdila 42.708 slučajeva zaraze od kojih je 1.017 rezultiralo smrću, kazao je Tedros.

- S obzirom da je 99 posto slučajeva zaraze u Kini, ovo zaista predstavlja vanrednu stiuaciju za tu zemlju, ali ipak postoji velika prijetnja i za ostatak svijeta - rekao je na konferenciji koja je okupila 400 istraživača i predstavnika vlasti, a neki stručnjaci su učestvovali video linkom iz Kine i Tajvana.

Tedros je također napomenuo da postoji "nekoliko slučajeva koji izazivaju zabrinutost jer su zaraženi ljudi koji nisu bili u Kini", navodeći slučajeve zaraženih osoba iz Francuske i Britanije. 

Kod pet britanskih državljana je dijagnosticiran koronavirus nakon što su ostali u istom ski resort-u sa osobom koja je bila u Singapuru.

- Otkrivanje ovako malog broja slučajeva bi mogla biti iskra koja će potpaliti vatru, ali je zasad samo iskra. Naš cilj je da obuzdamo širenje zaraze - rekao je on.

Ostala su mnoga pitanja bez odgovora o porijeklu virusa, koji je prvi put otkriven na tržnici u centralnom kineskom radu Wuhanu u decembru, a širi se među ljudima kapljičnim putem

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

SZO uputio apel da se poštede preostale bolnice na jugu Gaze

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo