Ekonomija     | 11.02.2020. 14:14 |

KS - Podrška Inicijativi za Bjelašnicu i Igman

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, Danijela Kristić i Vibor Handžić održali su danas sastanak sa članovima Inicijative za Bjelašnicu i Igman. Tema razgovora bila je pokretanje novih aktivnosti na poboljšanju rada ski centra i uvođenju novih sadržaja na olimpijskim planinama, te njihova implementacija kroz budžet za 2020. godinu.

Rekonstrukcija vertikalnog transporta i nabavka novih ski liftova, nova žičara na stazi Kolijevka-Kotlovi, uređenje i sanacija staza, izgradnja nove ski staze sjeverno od Kolijevke, izgradnja garaže za šestosjed, neki su od kratkoročnih i dugoročnih prijedloga aktivnosti koje su menadžment JP ZOI'84 i Vlada KS već usaglasili sa Inicijativom. Izgradnja biciklističke staze od izlaza do polazne stanice šesterosjeda kao i izgradnja dječijeg igrališta za ljetne sadržaje, još su neki od sadržaja koji bi upotpunili ljetni turizam, navedeno je.

Radi planiranja aktivnosti i sredstava u budžetu za 2020. godinu, dogovoreno je da narednih dana bude održan sastanak skupštinskog rukovodstva sa resornim ministrima, kao i direktorima nadležnih kantonalnih javnih preduzeća te općinskim načelnikom.

- Intencija rukovodstva Skupštine je da se kroz prijedllog budžeta, te resorna ministarstva privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u ovoj godini pokrene implementacija aktivnosti za koje se pribave neophodne dozvole i ispune uvjeti. Sa nadležnim ministrima, direktorima JP ZOI'84, Sarajevošuma i Uprave za šumarstvo moramo definisati procedure kao i iznos sredstava za projektne aktivnosti, te pripremu tenderske dokumentacije za idejne projekte. Neophodno je angažovati i Ekonomski institut radi izrade elaborata opravdanosti jer nemamo mnogo vremena do usvajanja budžeta - naveo je, između ostalog, predsjedavajući Čelik, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo