Regija     | 11.02.2020. 13:41 |

Plenković primio logoraše srpskih logora,osnovat će povjerenstvo za pravnu pomoć

FENA Agencije

ZAGREB, 11. veljače (FENA) - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) s kojima je dogovorio osnivanje posebnog povjerenstva za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim logorašima.

"Razgovaralo se o inicijativi HDLSKL-a oko podnošenja pojedinačnih tužbi hrvatskih državljana, koji su bili zatočenici srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata, protiv Republike Srbije pred sudovima u Srbiji i Hrvatskoj, radi obeštećenja odnosno naknade nematerijalne štete prouzročene zatočenjem", navodi se u priopćenju iz Vlade RH.

Dogovoreno je da će se s nadležnim ministarstvima, osobito pravosuđa i branitelja, nastaviti konzultacije o potpori u pružanju pravne i stručne pomoći logorašima. Također će se osnovati posebno povjerenstvo za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim zatvorenicima.

Plenković je istaknuo kako je Vlada svjesna važnosti problema hrvatskih branitelja, stradalnika i njihovih obitelji. Vlada i nadležna ministarstva nastavit će podupirati rad HDLSKL-a, koji već godinama ustraje u pronalaženju rješenja za probleme bivših zatočenika, prenosi Hina.

Osim Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Hrvatski logoraši obilježili 30. obljetnicu raspuštanja logora Armije BiH 'IV. osnovna škola'

DP predao kaznenu prijavu DORH-u protiv hrvatskog premijera Plenkovića

Plenković i Schmidt: Europski put ključan za stabilnost i prosperitet BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo