Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 13:08 |

Brkić na Konferenciji o nuklearnoj sigurnosti u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je jučer, 10. veljače, na Konferenciji o nuklearnoj sigurnosti - održavanje i jačanje napora, koja se u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održava od 10. do 14. veljače u Beču. Prisustvovao je otvaranju Konferencije, te se u uvodnom dijelu, u okviru ministarskog segmenta, obratio sudionicima.

Zamjenik Brkić čestitao je generalnom direktoru IAEA Rafaelu Marianu Grossiju na nedavnom imenovanju na ovu funkciju i poželio mu vrlo uspješan mandat naglašavajući da je Agenciji potrebno snažno i predano vodstvo u izazovnom vremenu koje je pred nama. Iskazao je uvjerenje da će IAEA nastaviti slijediti svoj plemeniti cilj nuklearnog neširenja i upotrebe nuklearne energije u miroljubive svrhe.


Također je pozdravio danas jednoglasno usvojenu ministarsku deklaraciju, što, kako je naveo, pokazuje odlučnost međunarodne zajednice da se angažira na jačanju nuklearne sigurnosti.


U svom obraćanju, Brkić je između ostalog naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu, koja nije nuklearna zemlja, nuklearna sigurnost vrlo važna zbog prekograničnog utjecaja potencijalnih nuklearnih nesreća. Rizici po zdravlje ljudi i okoliš koje nosi nuklearna nesreća i moguće prekogranične posljedice znače da je međunarodna suradnja od presudne važnosti. Bosna i Hercegovina pridaje veliki značaj učinkovitoj komunikaciji i suradnji između vlada država u jačanju nuklearne sigurnosti. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina ratificirala većinu glavnih međunarodnih instrumenata u oblasti nuklearne sigurnosti, te je u potpunosti predana provedbi svojih međunarodnih obveza. Pored međunarodnih instrumenata koji se odnose na nuklearnu sigurnost, BiH je uspostavila i bilateralnu suradnju, posebno sa zemljama u regiji. Pored aktivnosti na provedbi projekata tehničke suradnje, Bosna i Hercegovina intenzivno surađuje s IAEA i na drugim područjima radijacijske i nuklearne sigurnosti, kao što su kontrola zatvorenih izvora zračenja, kontrola uvoza i izvoza, sigurnost u prometu, nuklearna sigurnost, sigurnost upravljanja radioaktivnim otpadom i sl. Bosna i Hercegovina posebnu pozornost posvećuje provedbi svojih međunarodnih obveza, konvencija IAEA u području nuklearne sigurnosti i drugih međunarodnih konvencija u ovoj oblasti. Donijeli smo i provodili potrebne zakone, propise i međunarodne obveze u skladu s rezolucijama UN-a i međunarodnim konvencijama. 

Brkić je dodao da je regulatorno tijelo BiH (Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH) u suradnji s IAEA-om organizirala sastanak u cilju podizanja svijesti o nuklearnoj sigurnosti, kojem su prisustvovali visoki vladini dužnosnici iz relevantnih institucija odgovornih za nuklearnu sigurnost u BiH. Zahvaljujući suradnji s IAEA-om putem INSSP-a (Integrirani plan podrške nuklearnoj sigurnosti), kao i suradnji kroz projekte tehničke suradnje, očekujemo značajno poboljšanje i jačanje režima nuklearne sigurnosti u zemlji u narednom periodu, naglasio je zamjenik. 

Zamjenik ministrice Josip Brkić na kraju svog obraćanja istaknuo je da BiH planira u narednom razdoblju zatražiti od Europske komisije sredstva za opremu i obuku za dalje jačanje režima nuklearne sigurnosti, te poboljšati suradnju sa susjednim zemljama kako bi ojačala sposobnost otkrivanja ilegalnih prekograničnih aktivnosti s nuklearnim i radioaktivnim materijalima. 

Na koncu prvoga dana Konferencije na prijamu u organizaciji Misije USA pri međunarodnim organizacijama u Beču, zamjenik Brkić susreo se i s američkim državnim tajnikom za energetiku, Danom Brouillettom. U srdačnom razgovoru zamjenik Brkić zahvalio se na značajnoj podršci koju američko Ministarstvo za energetiku, kao i Uprava za nacionalnu sigurnost i Ured za radiološku sigurnost pružaju institucijama BiH, kako u opremi tako i u programima obuke u radu s radioaktivnim materijalima, te izrazio nadu za nastavkom plodonosne suradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo