Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 13:16 |

Ombudsmani podržavaju donošenje zakona o suđenju u razumnom roku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozdravljaju Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku proslijedila u parlamentarnu proceduru.

Ombudsmani su u prethodnom periodu, ne samo kroz godišnje izvještaje, već i druge aktivnosti ukazivali na veliki broj predmeta koji čekaju na rješavanje, a nalaze se pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

Ombudmani su do tih saznanja došli postupajući po žalbama građana i po službenoj dužnosti, u kojima su najčešće utvrđuje da li je, u postupcima pokrenutim pred sudovima u Bosni i Hercegovini, došlo do kršenja člana 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim se garantuje pravo na postupak pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, ustanovljenim na osnovu zakona, pravo na efektivan pristup tom sudu, kao i pravo na fer i javno saslušanje u razumnom roku. Pravo na postupak pred sudom u razumnom vremenu je neodvojivi dio prava člana 6 Evropske konvencije. 

- Uvažavajući činjenicu da je sudska vlast garant primjene zakona i najznačajnija u zaštiti prava i sloboda građana, Ombudsmani smatraju da donošenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku sigurno doprinosi jačanju principa vladavine prava te zaštite pojedinca u ostavrivanju ljudskih prava - saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ombudsmani: Osobama s invaliditetom osigurati pristupačno okruženje

Ombudsmani BiH - Osmi mart prilika za podsjećanje na prava žena

Ombudsmani BiH - Pravo na privatnost, nikad toliko značajno i aktualno

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel